Pacienți, suspecți de botulism, internați în Timișoara

Analize botulism
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Patru persoane sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, suspecte de botulism.

Primii trei pacienți, o femeie și un bărbat, ambii în vârstă de 50 de ani, și fiul lor în vârstă de 21 de ani, din Timiș, au fost internați, miercuri. O a patra persoană, rudă cu cei trei, aflată într-un centru de detenție, a fost inițial îndrumată pentru un consult în camera de gardă și ulterior internată.

Cu toții au consumat, în ultimele 14 zile, șuncă de porc preparată în propria gospodărie.

În cazul celor trei membri de familie, simptomele au apărut în urmă cu 9 zile și s-au manifestat prin stare generală de rău, uscăciunea mucoasei bucale, tulburări de vedere, ptoză palpebrala (căderea pleoapei), dificultate la înghițire, fenomene digestive.

„Cele mai pronunțate simptome le are pacienta în vârstă de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de gardă. A fost evaluată și internată imediat în Clinica 2 de Boli Infecțioase. S-au administrat de urgență fiolele de ser antibotulinic polivalent și tratament simptomatic. Starea ei de sănătate este acum stabilă, dar pacienta rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicații. În ceea ce-i privește pe ceilalți doi membri ai familiei, soțul și fiul, și aceștia internați, au primit și ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”, spune dr. Ruxandra Laza, medic primar boli infecțioase.

Cel de-al patrulea pacient, aflat în sistemul penitenciar, a avut aceeași sursă de contaminare, a consumat și el din alimentul infestat cu toxina botulinică. În cursul zilei de ieri a avut primele simptome, digestive. În prezent este internat în Clinica 1 Boli Infecțioase a Spitalului de Boli Infecțioase.

publicitate ziar expresb 1000x100

„În cursul serii trecute am sesizat Direcția de Sănătate Publică Timiș pentru demararea unei anchete epidemiologice. Există riscul ca numărul persoanelor infectate să fie mai mare, întrucât potențialul de extindere este legat de consumul alimentului contaminat. De asemenea, a fost sesizat Centrul Național de Control pentru Boli Transmisibile pentru a identifica dozele de ser botulinic disponibile la nivel național, aceasta dacă va exista o escaladare a numărului pacienților”, spune conf. dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara.

Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă produsă de o toxină eliberată de bacilul Clostridium botulinium, care determină paralizia unor nervi, inițial a celor care asigură motilitatea globilor oculari și a pleoapelor, apoi a celor responsabili de deglutiție și, în final, în formele severe, paralizia musculaturii respiratorie, care poate duce la deces.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/