Pachete alimentare și de igienă pentru 10.000 de timișeni defavorizați prin programul POAD. Ce persoane beneficiază de ele?

Instituția Prefectului Timiș își propune implementarea Programului Operațional de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate – POAD, program prin care să se acorde noi tranșe de pachete alimentare și de igienă persoanelor defavorizate din 99 de primării din județul Timiș. În perioada următoare va fi definitivat graficul de distribuție, iar Instituția Prefectului a identificat locațiile disponibile pentru depozitarea produselor pentru fiecare primărie în parte.

Pachetele sunt finanțate din fonduri europene, iar beneficiarii sunt:

  • familiile și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat,
  • familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei,
  • persoanele sau familiile aflate temporar în situații critice de viață, respectiv: victime ale calamităților, persoane dependente și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale,
  • persoanele și familiile care se află în situații deosebite de vulnerabilitate,
  • persoanele care locuiesc în așezările informale,
  • persoanele cu handicap grav și accentuat, adulți și copii, care nu beneficiază de îngrijire în servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private.

Ce conțin pachetele?

Pachetele de igienă cuprind periuțe de dinți, pastă de dinți, săpun lichid, șampon de copii, șampon de adulți și detergent de rufe. Pachetele de alimente vor avea în componență ingrediente de bază: făină albă de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, orez, dar și conserve de: carne de vită, carne de porc, pateu de ficat de porc și compot de fructe.

Totodată, a fost emis Ordinul prefectului privind înființarea la nivelul județului a Grupului Județean POAD, grup din care să facă parte reprezentanți ai principalelor organisme județene care monitorizează cazurile particulare: Instituției Prefectului, Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială, Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului, Direcției de Sănătate Publică Timiș, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș. Instituția Prefectului va coordona Grupul Județean POAD și organizarea distribuirilor pachetelor către beneficiari.

Până la ora actuală a avut loc o primă etapă de distribuție în perioada 16-28 ianuarie, în cadrul căreia s-au livrat peste 10.000 de pachete.