Oțetul falsificat nu e o poveste de demult, există și în prezent pe rafturi. O confirmă autoritățile!

Marile lanțuri de retaileri Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan și Cora au fost verificate zilele acestea de echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov în cadrul unei campanii care au avut ca temă verificarea corelației dintre denumire și compoziția oțetului existent pe piață. Verificările se vor extinde în întreaga țară.

Au fost realizate o serie de controale în magazine cu prelevări de eșantioane de oțet aflate pe rafturile magazinelor. Acestea au fost analizate în laboratoare omologate din România, dar contraprobe au fost trimise și la laboratoare din Uniunea Europeană.

Ce s-a constatat? Că unele dintre eșantioanele prelevate din oțetul existent la comercializare pe piața din România, despre care se declara pe etichetă că provine din vin, mere sau vișine, este, de fapt, un produs obținut dintr-o materie primă în majoritate diferită de cea declarată în denumirea produsului. Drept urmare, echipele de control au verificat existența în magazine a loturilor din sortimentele de oțet, oprindu-se comercializarea unei cantități de 11.500 litri de oțet. Comisarii ANPC au dispus încetarea imediată a acestor practici înșelătoare față de consumatori și oprirea temporară de la comercializare pentru celelalte loturi de produse de același tip, până la punerea la dispoziție de către operatorii economici a unor buletine de analiză, care să ateste conformitatea acestora.

Președintele instituției, reșițeanul Claudiu Dolot, precizează că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a înaintat rezultatele acestor analize, colegilor de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în scopul realizării unei notificări în sistemul de alertă alimentară a Uniunii Europene pentru aceste produse, și continuă acțiunile de verificare pe tema acestui produs. Acțiunile vor fi extinse și în alte zone din țară.