14 milioane de euro, prin ISPA

Consiliul Județean Caraş-Severin a devenit acționar majoritar la societatea de apă și canal, după ce Guvernul Ponta a alocat un milion de euro la finele anului trecut. Acum, primarii orașelor din Caraș-Severin sunt îngrijorați că nu vor mai avea control asupra prețului la apa care curge la robinetele oamenilor.

„Locuitorii sunt nemulțumiți de faptul că în prezent prețul apei la Oțelu Roșu este 5,8 lei. Vin în permanență la Primărie să ne sancționeze pe noi, dar trebuie să înțeleagă faptul că nu la nivel local cresc tarifele, ci societatea de apă-canal Aquacaraș le majorează. Acum nu mai avem nici control asupra prețului, pentru că forul județean este acționar majoritar. Vom găsi, totuși, o soluție să ne creștem capitalul, prin contribuția cu terenul pe care se află amplasate obiectivele pentru furnizarea apei potabile”, a declarat pentru Jurnal de Oțelu Roșu, Luca Mălăiescu, primarul orașului. Partea bună a lucrurilor este că problema actuală se va rezolva în termen scurt, iar administrațiile locale vor putea deveni din nou acționari majoritari ai societății.

Câți bani ajung în oraș
Suma de care orașul Oțelu Roșu beneficiază prin Programul ISPA de reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă se ridică la 14 milioane de euro. „Este cea mai mare sumă care ajunge în oraș, printr-un proiect european. Este deosebit de important faptul că beneficiem de acest program”, a subliniat Luca Mălăiescu.

Singura problemă este că nu toți locuitorii vor avea parte de proiect. Cartierele mărginașe Malul și Strada Baia nu au fost cuprinse în ISPA, ceea ce înseamnă că administrația publică locală trebuie să caute soluții pentru locuitorii de acolo. Potrivit calculului pe care l-au făcut specialiștii Primăriei, din bugetul local ar trebui investiți 550.000 de lei, însă după finalizarea lucrărilor rețelele trebuie predate către Aquacaraș în totalitate, iar acest lucru nu este rentabil. Astfel că, soluția cea mai potrivită este întocmirea unui proiect separat, care să fie depus apoi la Ministerul Mediului.