Oripilați de gunoaie depozitate suspect. Chiar lângă un monument unic în România!

Turiștii care au vrut să admire, dar și să fotografieze frumoasele peisaje pe care le oferă Semmeringul bănățean au avut parte de o întâmplare mai puțin obișnuită în locurile pe care ei le definesc ca fiind speciale. La doar câteva sute de metri de prima linie de cale ferată montană din România au găsit un adevărat depozit de gunoi.

De la jucării și până la resturi menajere, din groapa amenajată spontan în mijlocul naturii n-a lipsit nimic. Gunoiul înghețat și acoperit de un ușor strat de zăpadă indică faptul că deșeurile zac de multă vreme în mijlocul naturii, inspirând nimic altceva decât indiferență.

„Am fost de-a dreptul șocat când am văzut ce se întâmplă acolo. Nu este firesc să vedem astfel de lucruri într-o țară civilizată și voi sesiza inclusiv Garda de Mediu pe această temă, a spus cititorul Ciprian Floare, care a sesizat redacția „Express de Banat” și care în loc să fotografieze unicitatea peisajului, a găsit doar mizerie.

anina gunoaie

anina gunoiTeritoriul pe care deponeul este amenajat aparține fostei Întreprinderi Miniere Anina, iar autoritățile locale explică de ce au luat decizia de a depozita acolo gunoiul. Primarul Gheorghe Românu spune că a betonat o suprafață de câțiva zeci de metri pătrați pe care a și împrejmuit-o, pentru că transportul deșeurilor la Reșița ar băga primăria în faliment.

„L-am depozitat acolo temporar, în vederea sortării lui. Am amenajat o platformă betonată la circa 2 kilometri de oraș și am făcut acolo un depozit temporar de depunere a deșeurilor. Am angajat 3 persoane care să îl sorteze manual. Selectează plasticul și conservele, iar ulterior primim bani pe acestea de la firmele cu care avem contract. Oamenii își primesc astfel salariul. Situația însă este una temporară pentru că până la finele anului orașul va fi dotat cu tomberoane pentru colectarea selectivă încă de acasă”, a spus Gheorghe Românu, primarul orașului Anina.

anina gunoi

Până atunci însă, încearcă să plătească sume cât mai mici pentru transportul deșeurilor până la Reșița, mai ales că prețul pe tonă a crescut considerabil de la 44 de lei la 88 de lei. „Pentru a face cât mai puține drumuri, primăria a investit și într-o mașină de compactare de 7 la 1. Așa, în medie ducem cam 40 de tone de gunoi la Reșița. Vă dați seama cât ar fi trebuit să plătim dacă nu am fi luat aceste măsuri?!”, se întreabă edilul-șef.  Gheorghe Românu spune că situația ar fi similară în mai multe zone din Caraș-Severin, aceasta fiind singura măsură pe care primarii au avut-o la dispoziție să salveze bugetul de la faliment.

Groapa de gunoi este amplasată la circa 200 de metri de linia Oravița-Anina, care este prima cale ferată montană, dar şi cea mai frumoasă. Aceasta a fost construită în timpul Imperiului Austriac și reprezintă un monument istoric unic în România.

FOTO: Ciprian Floare

Comments

  1. Petre says:

    200 de metri ? Pai linia ferata trece exact prin spatele stalpilor care se vad in partea dreapta a primei imagini … cred ca sunt maxim 8-10 metri.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/