Organizarea alegerilor locale, în linie dreaptă. Prefectura Timiș a început instruirea primarilor

Primarii din Timiș sunt instruiți în aceste zile cu privire la modalitatea în care se vor desfășura alegerile locale în această toamnă. Potrivit calendarului, peste două zile debutează perioada în care se pot depune candidaturile. În ziua alegerilor, Prefectura va distribui măști de protecție pentru toți cei care fac parte din birourile electorale. 

Prima rundă de instruire a primarilor localităților din județ a avut loc online. La discuții au fost prezenți și reprezentanți ai AEP, ISU, DSP, IPJ, Jandarmerie și STS.

„În plus față de alegerile de până acum – trebuie asigurate măști: 5 măști pentru fiecare membru din biroul electoral, plus 5 perechi de mănuși, la fel și pentru personalul auxiliar și cei care sunt în ziua respectivă în secția de votare, fiecare persoană acreditată, reprezentant al ONG-urilor care urmăresc procedura de votare. Totodată, potrivit legislației – mască la fiecare alegător. Aici e o problemă, i-am rugat la ședința de astăzi și pe primari să se uite dacă mai vin precizări în acest sens. Legea spune că «prin grija Instituției Prefectului».”, a declarat subprefectul Mircea Băcală.

Fără „spectacol” la depunerea candidaturilor

Potrivit calendarului electoral, 7-11 august este perioada de înregistrare a alianțelor electorale, iar între 7 și 18 august se pot depune candidaturile. În 8 august se constituie birourile electorale de circumscripție. În anii electorali precedenți, la depunerea dosarelor de candidatură, cei care cereau votul alegătorilor se prezentau la biroul electoral însoțiți de întreg stafful de campanie. Ulterior se fotografiau și dădeau declarații. „La depunere trebuie să respecte dispozițiile privind regulile de intrare într-o instituție publică. Nu vor mai putea intra cu zeci de susținători.”, a spus subprefectul Mircea Băcală.

Număr mai mare de consilieri locali în două localități din Timiș

Prefectura Timiș a emis două ordine cu privire la stabilirea numărului consilierilor pentru consiliile locale, respectiv Consiliul Județean Timiș. În două localități din județ numărul aleșilor locali în mandatul 2020-2024 va fi mai mare, ca urmare a faptului că în acele comune a crescut numărul populației. Astfel, la Moșnița Nouă vor fi 17 consilieri locali raportat la cei 11.324 de locuitori, la fel și la Dumbrăvița, la 14.668 locuitori. Numărul consilierilor din aceste două comune este similar cu cel din orașele Jimbolia și Sânnicolau Mare.

Campania electorală începe în 28 august și se termină în 26 septembrie, la ora 7. Oamenii sunt așteptați la vot în 27 septembrie, între orele 7 și 21.