Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, declară că administrația va fi pusă în situația de a desființa mai multe instituții locale, în cazul în care noile măsuri de reducere a cheltuielilor vor fi puse în aplicare în forma vehiculată.
„De exemplu, acea limitare de 7,5% din veniturile directe pe care le au primăriile pentru cultură, spații verzi, sport sau alte servicii ar însemna un dezastru pentru Timișoara. Timișoara cheltuie undeva la 200 de milioane de lei pe acest capitol, pe tot ce înseamnă întreținerea de spații verzi, instituții de cultură, finanțări de programe culturale, pentru sport, iar la limitarea pe care această ordonanță o propune am ajunge practic la o treime din aceste fonduri, la 70 de milioane de lei. Am fi puși în situația în care fie desființăm Clubul Sportiv Municipal, un club de tradiție, fie desființăm Casa de Cultură, sau amândouă, fie nu mai tundem iarba în Timișoara în următorii ani pentru că nu mai putem să angajăm aceste cheltuieli. Situația este una extrem de dramatică și de critică și în forma în care a fost ea propusă de guvern nu poate să fie adoptată, iar dacă va fi adoptată, va avea efecte devastatoare pentru funcționalitatea sectorului public.”, a declarat Ruben Lațcău, viceprimarul USR al Timișoarei.
Potrivit oficialului, măsurile prevăzute de această ordonanță ar sublima autonomia locală.
„Este o altă interferență majoră a guvernului peste administrația și autonomia locală. Pentru că, de fapt, aici vorbim de fonduri locale, acest deficit pe care guvernul vrea să-l ascundă. În acest moment vedem că vrea să-l ascunde prin măsuri mediatice mai degrabă decât prin măsuri concrete. Cheltuielile pe care administrația locală le face și bugetul pe care administrația locală îl are, indiferent când vorbim de Timișoara, Craiova, Cluj, Iași, se întâmplă preponderent sau aproape în întregime din fonduri locale. Banii care se reîntorc la municipii sunt, de fapt, impozitele locale care merg la București, Bucureștiul își ia 40% din impozit și restul se întoarce înapoi la municipiu. Vorbim de taxele locale, nu vorbim de o acumulare de deficit care se întâmplă pe bugetul central ca să acopere nevoile locale. Nu vorbim aici de echilibrări sau de subvenții pe care le dă bugetul de stat. Vorbim, de fapt, de fonduri locale care sunt produse la nivel local și care sunt cheltuite la nivel local și care nu au niciun impact în deficitul de stat. Aceste măsuri, dacă mâine s-ar da afară oameni din administrația locală, dacă mâine s-ar îngheța aceste fonduri, dacă am înjumătăți sau am reduce la o treime cheltuielile pe cultură și pe servicii publice, tot bugetul național ar rămâne la același nivel, pentru că impactul său nu va fi afectat de aceste reduce la nivel local.”, a explicat Ruben Lațcău.
Lațcău, de acord cu comasarea instituțiilor: Reglementăm inclusiv cazanele sub presiune
Viceprimarul susține comasarea unor instituții publice. Administrația centrală, spune viceprimarul, are de patru ori mai mulți angajați decât cea locală. În plus, continuă Lațcău, sunt unele deconcentrate cu o activitate „obtuză” și „anacronică”.
„Toate astea se întâmplă într-un context în care administrațiile locale, la nivel național, au de patru ori mai puțini oameni angajați decât administrațiile centrale. Eu sunt convins că administrația centrală are mai mulți angajați în Timiș și în Timișoara decât are Primăria Timișoara. Și aici mă refer la toate instituțiile deconcentrate, pentru că vorbim de zeci de instituții deconcentrate, DSP, ISJ, DSV, ITM, IPJ. Sunt instituții care reglementează inclusiv cazanele sub presiune. Deci vorbim de o puzderie de instituții de stat. (…) Deci, dacă guvernul dorește să facă aceste reduceri de cheltuieli, eu sunt foarte de acord și îi susținem. Dar, în primul rând, această reducere trebuie să se întâmple din aparatul supradimensionat central al statului.”, a concluzionat Lațcău.