Ordonanţa 51, de descurajare a tăierii ilegale a pădurilor, este atacată cu drujba!

În România lucrului „bine făcut”, s-a dovedit că ce fac unii… desfac alții, așa, ca să se facă pe placul noii coloraturi politice a momentului. Ultimul exemplu l-am avut zilele trecute, când, în ședința Comisiei de Agricultură și Silvicultură a Camerei Deputaților, s-a discutat OUG 51/2016 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

OUG 51 este o ordonanță de urgență dată de Guvernul Cioloș, care a avut ca efect scăderea cu 80% a tăierilor ilegale de păduri. Şedinţa comisiei parlamentare, la care au participat ca invitați reprezentanți ai Federației Proprietarilor de Păduri, ai Sindicatului Silvicultorilor, a fost complet debalansată, susţine pe pagina personală de Facebook deputatul Cristian Ghinea, membru în această comisie.

„Se dorește abrogarea acestei ordonanțe. Miza abrogării este revenirea la situația de dinainte. Am intervenit de mai multe ori și am spus că este inacceptabil ca ONG-urile care au susținut această ordonanță să nu fie invitate și nici unii dintre cei implicați în elaborarea ei să nu fie ascultați. Din modul în care a decurs discuția există un pericol real ca această ordonanță să fie anulată cu totul. Am făcut apel la majoritate să ascultăm și cealaltă parte și să găsim soluții echilibrate. Am obținut în finalul discuției ca toate părțile să poată depune poziții scrise și săptămâna viitoare să avem la dezbatere un reprezentant al organizațiilor care au susținut ordonanța”, precizează Ghinea.

Acesta a mai adăugat că momentul cel mai bizar al ședinței a fost acela când doamna deputat Pană (PSD), care nu este membră a comisiei, dar a fost invitată, a declarat că nu mai trebuie ascultate alte păreri, pe motiv că… doar cei de la masă contează. Miza corectă, acum, ar fi să se lucreze pe textul ordonanței în Parlament, și nu să fie anulată pe baza promisiunii că se va veni cu un alt proiect de lege, a mai spus Ghinea.

Reacțiile nu au întârziat să apară pe site-urile de socializare. Redăm în cele ce urmează două dintre acestea, de la ONG-urile Agent Green şi Altitudine Banat.

„Unii parlamentari cer amenzi și pedepse mai mici pentru hoții de lemne. În loc să facă pedepse mai mari și mai consecvente, unii parlamentari vor să îi scape pe hoții de păduri cu sancțiuni și pedepse mai mici. Tocmai când începuse să se miște ceva înspre bine cu prețul vieții multor apărători ai pădurilor, Parlamentul dă astăzi o nouă palmă luptei anticorupție. Este vorba despre OUG 51, prin care în septembrie 2016 au fost mărite amenzile și s-a permis confiscarea mașinilor care transportă lemn ilegal. Astăzi, OUG 51 se vrea abrogată de lobby-știi industriei”, menționează Agent Green pe pagina de Facebook.

„Din punctul meu de vedere, ceea ce se întâmplă era previzibil, pentru că oamenii din actuala conducere au tot interesul să nu fie legi în țara asta, care să pedepsească abuzurile în domeniul silvic. În privința acestei ordonanțe, Ministerul Mediului a purtat discuții, anul trecut, cu reprezentanții ONG-urilor pe probleme de mediu. Guvernul tehnocrat a înăsprit sancțiunile și a pus în practică niște măsuri necesare, pentru stoparea abuzurilor. Nu e o noutate că PSD ia partea tăietorilor de păduri și a proprietarilor care exploatează pădurea, fiind cunoscute cazuri în care au fost anchetați mai marii partidului, cum ar fi Adam, Sârbu, fostul director Crăciunescu al Romsilva, pentru retrocedarea ilegală a 43.000 de ha de păduri. Ei au conexiuni cu Federația Proprietarilor de Păduri, care a reclamat măsurile guvernului Cioloș.

Guvernul tehnocrat a dat o lege în favoarea naturii și implicit a pădurii prin această ordonanță, prevăzând inclusiv compensații, din bani europeni, pentru proprietarii de păduri, ca să nu exploateze pădurea în zonele protejate, însă guvernanții actuali nu se mulțumesc cu această măsură. De când a apărut ordonanța nu s-a mai putut fura la fel de mult și ei acum doresc să revină la ceea ce a fost înainte”, spune Alin Ciprian Ciulă, reprezentantul asociației Altitudine Banat.

Ordonanța de urgență 51 poate fi citită integral accesând linkul:

http://legeaz.net/monitorul-oficial-726-2016/oug-51-2016-modificare-completare-lege-sanctionare-contraventii-silvice

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/