Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, a câștigat definitiv procesul împotriva Guvernului, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în speța legată de refuzul de a organiza alegeri locale parțiale în peste 50 de localități în care a devenit vacant mandatul de primar.
Decizia vine după ce și Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză lui Ludovic Orban, în luna martie, obligând Guvernul României și pe premierul de la acea dată, Nicolae Ciucă, să organizeze alegeri locale parțiale.
În pofida deciziei primei instanțe, Guvernul României a depus recurs. Curtea Supremă respinge apelul Guvernului.
„Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție demonstrează faptul că în mod intenționat, Nicolae Ciucă a refuzat să aplice legea care îl obligă la organizarea alegerilor locale. Asta înseamnă abuz în serviciu.”, a declarat Claudiu Chira, deputat Forța Dreptei de Timiș.
Potrivit Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, alegeri nu se mai pot organiza cu un an înainte de expirarea duratei normale a mandatului. „Cu un an înainte de expirarea duratei normale a mandatului nu se mai organizează alegeri pentru consiliile locale, Consiliul General al Municipiului București, consiliile județene, primari, primarul general al municipiului București și pentru președinți ai consiliilor județene.”, se arată la articolul 132, alin. (2).
Potrivit Autorității Electorale Permanente, la nivelul țării, în octombrie 2022 erau cel puțin 51 de localități în cazul cărora erau îndeplinite condițiile pentru organizarea alegerilor locale parțiale. Legile în materiale electorală spun că Guvernul este obligat să organizeze alegeri locale parțiale în termen de 90 de zile de la momentul vacantării mandatului de primar ori de la dizolvarea consiliului local.
În Timiș, doar în cazul primarilor, sunt cinci localități „fără direcție”, cu edili ale căror mandate au încetat înainte de termen: Șandra, Lugoj, Checea, Mănăștiur și Giroc. La Giroc, primarul ales a încetat din viață.