Orăvițenii nu mai au unde să-și doarmă somnul de veci! Cimitirul e proprietate privată, iar orice înhumare e ilegală!

Oravița a ajuns într-o situație absolut incredibilă! Înhumările în cel mai mare cimitir al orașului sunt interzise, s-au mai făcut doar câteva în mare secret, în timp ce aleșii locali nu se înțeleg nici măcar atunci când morții stau pe masă!

Printr-o sentință definitivă și irevocabilă pronunțată de Curtea de Apel Timișoara la finele lui 2019, într-un proces deschis în 2014, Ioan Pischl, un octogenar din Oravița, a intrat în posesia unor suprafețe importante din cimitirul baptist, respectiv din cel ortodox. S-a ajuns astfel în situația ca, pe terenul lui Pischl, să fie deja o mulțime de morminte. În plus, acesta a interzis ca vreun alt decedat să mai fie îngropat în „cimitirul lui”.

Despre modul în care Ioan Pischl a ajuns astăzi proprietar se poate scrie cu ușurință un doctorat în Drept. E important, poate, de știut că, potrivit unei sentințe civile din 1995, Ioan Pischl și Margareta Fum, sora sa, ar fi uzat „cu rea credință de dreptul conferit de norma legală, folosindu-se de joncțiunea posesiilor în scopul uzucapării, cei doi neposedând personal niciun moment terenul respectiv”. Mai mult decât atât, în 1992, Biserica Baptistă ar fi plătit, ca urmare a unei înțelegeri de mână, e adevărat, echivalentul a 1.100 mărci germane pentru suprafața ocupată de cimitirul baptist din terenul câștigat acum în instanță de Pischl. Același cetățean al Oraviței mai solicită și o parte din varianta ocolitoare a orașului, dar despre asta vom discuta într-un articol viitor.

Revenind la cimitirele ortodox și baptist de pe terenul lui Ioan Pischl, Tribunalul Caraș-Severin și, prin sentință definitivă, Curtea de Apel Timișoara, au hotărât, după cinci ani de prezențe în sala de judecată, să lase în deplină posesie reclamantului suprafețele de 4.346 mp, respectiv 2.221 mp. Bisericile care administrează cele două cimitire n-au reușit să ajungă până în prezent la o înțelegere cu proprietarul de drept al terenurilor respective. O ofertă s-ar fi făcut dinspre Biserica Baptistă, dar 2.000 de euro, atât cât e cotat hectarul de teren agricol în zona respectivă, ar fi fost sub pretențiile lui Ioan Pischl. Acesta ar avea pretenția să vândă la prețul unui teren cu construcții pe el, adică undeva la 7,5 euro/mp. Cert este că, la ora actuală, doleanțele octogenarului nu sunt foarte clare. „Sunt negocieri în momentul de față, clientul meu este deschis dialogului, vrea o înțelegere pe cale amiabilă, nu intenționează să deschidă un alt proces. Vorbim de două drepturi, de contravaloarea terenurilor ocupate abuziv și de contravaloarea folosinței de-a lungul timpului de care a fost lipsit”, a explicat avocatul Marinel Huțanu.

Somați să nu mai înmormânteze pe nimeni pe terenul lui Pischl din cele două cimitire, reprezentanții Bisericii Ortodoxe și cei ai Bisericii Baptiste s-au adresat de urgență Primăriei Oravița și Consiliului Local. Parohiile Ortodoxe „Sfântul Ilie” și „Pogorârea Sfântului Duh”, Biserica Greco-Catolică, Bisericile Penticostale „Betel” și „Maranata”, precum și Biserica Creștină Baptistă „Speranța” au solicitat administrației publice locale 6 hectare de teren în vederea amenajării unui nou cimitir cu capelă. „Situația este complicată pentru că nu se poate ajunge sub nicio formă la înțelegere cu proprietarul. Cel puțin asta ne spun reprezentanții bisericilor, noi, Primăria Oravița, neavând nicio obligație față de acest domn. Pentru că dumnealui nu mai permite înhumarea vreunui decedat în cimitir, pe terenul care-i aparține potrivit sentinței instanței, am identificat împreună cu reprezentanții tuturor bisericilor din oraș terenul potrivit pentru amenajarea unui cimitir nou. Mai e un aspect important. Chiar dacă nu ar fi existat această problemă cu domnul Pischl, oricum ar fi trebuit să punem la dispoziție teren pentru un cimitir nou, deoarece prea multe locuri disponibile în cel despre care vorbim nu mai sunt”, a precizat pentru expressdebanat.ro, viceprimarul Lorena Ion.

Problema nu mai e acum în „cimitirul lui Pischl”, ci în Consiliul Local Oravița. Și asta pentru că, în două rânduri deja, proiectul prin care se propunea dezlipirea unui teren din patrimoniul orașului pentru amenajarea unui cimitir a picat la vot. Fiind vorba despre un proiect ce vizează patrimoniul, e necesar votul a două treimi din totalul consilierilor locali. La prima ședință, una extraordinară, cea din 16 aprilie, au fost prezenți 12 consilieri din 17. A fost suficientă abținerea țărănistului Valeriu Simu pentru ca proiectul să pice. A doua încercare a fost în 14 mai. Și de data asta, în ședință ordinară, dezlipirea terenului pentru ca bisericile să amenajeze un nou cimitir a primit 11 voturi. Insuficiente! Nu s-a opus nimeni. Au fost însă trei abțineri: Doru Novăcescu, Nicolae Tudor și același Valeriu Simu. Liberalul Novăcescu are și o explicație pentru că n-a votat proiectul respectiv. „Eu nu am știut nimic despre această situație. A fost o întrebare pe email, în rest nu s-a discutat nimic. Nu a fost niciun fel de discuție. În continuare se refuză întrunirea Consiliului Local. Nu am știut că e vorba despre cimitir, noi toți ne-am exprimat dorința de a ne întruni în condițiile de distanțare socială, dar nu se vrea”, și-a scuzat Doru Novăcescu poziția avută din spatele tabletei, pentru că, trebuie spus, ambele ședințe s-au desfășurat prin mijloace electronice, fiind stare de urgență din cauza pandemiei COVID-19.

Poate că la a treia încercare va fi totul mai clar și cu mai mult noroc. Nu de alta, dar familiile îndurerate riscă să-ți țină morții acasă!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/