Oravița – singurul oraș din Caraș-Severin cu proiecte aprobate pentru consolidarea seismică a clădirilor

blocuri oravita

Ministerul Dezvoltării a centralizat proiectele semnate până acum cu finanțare din PNRR pentru consolidarea seismică a clădirilor publice și a celor de locuințe din România. În Caraș-Severin, doar Oravița și Dognecea apar pe listă.

11 blocuri de locuințe și o unitate de învățământ din Oravița urmează să fie reabilitate și consolidate seismic, anunță Ministerul Dezvoltării. Acesta este singurul oraș din Caraș-Severin care apare pe lista publicată săptămâna aceasta. Proiectele au fost acceptate spre finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență, valoarea totală ajungând la peste 21 de milioane de euro.

Este vorba despre lotul de blocuri A5, A8, A10, A12, A14, A15, F12 – strada Zona Gării și blocul de pe strada Eftimie Murgu nr. 80, la care se adaugă un al doilea lot de clădiri rezidențiale multifamiliale: blocurile A3, F2 și F9 de pe strada Zona Gării. Toate aceste clădiri urmează să fie renovate energetic, dar și consolidate în fața cutremurelor, mai spun cei de la Ministerul Dezvoltării.

Pe lista construcțiilor din Oravița care vor fi mai sigure în cazul unor seisme se află și Liceul Teoretic „General Dragalina”. Proiectul depus de Primărie a primit o finanțare de 4,4 milioane de euro din PNRR – Valul renovării care presupune atât lucrări de renovare energetică și înlocuirea vechiului sistem de iluminat cu unul modern, pe leduri, cât și consolidare seismică.

CITEȘTE ȘI: Valul Renovării aduce primii 18 milioane de lei la Oravița!

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

La nivel național, Ministerul Dezvoltării consolidează 238 de clădiri, blocuri de locuințe, spitale și școli, cu finanțare nerambursabilă din Planul Național de Redresare și Reziliență, anunță ministrul Cseke Attila, adăugând că a semnat până acum în total 168 de contracte de finanțare, în valoare de 441 milioane de euro, pentru 238 clădiri aflate în 100 de localități din România.

Ministrul a amintit că, începând din acest an, Ministerul Dezvoltării derulează și Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 de milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Ministerul nu cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale.

Până în prezent, pentru Programul național au fost depuse cereri de finanțare în valoare de 4.635.562.231,97 lei pentru consolidarea a 277 de clădiri publice și blocuri de locuințe din întreaga țară, dintre care 128 sunt din municipiul București – a arătat ministrul, subliniind că apelul de depunere a cererilor de finanțare este deschis până pe 20 februarie 2023, ora 23.59.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/