Fosta reşedinţă a Banatului Montan în perioada interbelică e încărcată de istorie şi tocmai asta poate scoate oraşul din declinul cunoscut în ultima vreme.
În absenţa investiţiilor importante şi, implicit, a locurilor de muncă, Oraviţa are şansa dezvoltării turismului, lucru pe care administraţia publică locală insistă tot mai tare în ultima vreme. Primarul Dumitru Ursu şi Ionel Bota, directorul Teatrului „Mihai Eminescu”, au identificat pe raza oraşului mai multe imobile nefolosite, în diverse stadii de degradare, dar cu potenţial ce poate fi valorificat din punct de vedere istoric, cultural şi turistic. Aşa s-a născut ideea înfiinţării a patru secţii de muzeu pe lângă Centrul Cultural „Teatrul Vechi Mihai Eminescu”. Este vorba despre Muzeul de istorie al oraşului, cu sediul în clădirea fostei şcoli de muzică, de Muzeul Monetăriei Imperiale, cu sediul la Biblioteca Orăşenească, de Muzeul Speologiei, cu sediul la clădirea fostului depozit CLF, şi despre Muzeul Armurierilor din Banatul Montan, cu sediul la demisolul clădirii primăriei. La propunerea edilului-şef, consilierii locali şi-au dat acordul în şedinţa extraordinară de la începutul săptămânii pentru înfiinţarea celor patru muzee.
„Eu sunt printre cei care în urmă cu nişte ani am spus că nu există un alt viitor pentru acest oraş care e încărcat de istorie, de tradiţii cultural-artistice şi unde nu are rost să rămânem în utopia unei reindustrializări, că nu mai există argumente, dar istoria încă e prezentă”, a afirmat Ionel Bota pentru expressdebanat.ro. Primarul Ursu pare să-i împărtăşească ideiile directorului celui mai vechi teatru din ţară. „Pentru promovarea turismului trebuie să punem cu adevărat în valoare obiectivele pe care le avem în oraş şi în întreaga zonă. Am hotărât ca pe lângă Teatrul Mihai Eminescu şi farmacie să înfiinţăm patru muzee. Muzeul istoriei oraşului este deja utilat. La Muzeul de speologie se lucrează deja la reabilitarea clădirii şi amenajarea ei. Vom fi ajutaţi în acest demers de Bogdan Bădescu, preşedintele Asociaţiei Speologilor. Urmează să ne apucăm serios de treabă şi la celelalte. Nu sunt costuri mari, vor fi suportate de la bugetul local, dar vor atrage interes uriaş”, a declarat edilul-şef.
Ionel Bota a dat mai multe detalii despre fiecare dintre cele patru obiective: „Ceea ce facem noi acum e de fapt o extensie a acestui centru cultural, care din 2003 avea ca secţie muzeul farmaciei. După o întrerupere de mai mult de zece ani, am ajuns la concluzia că trebuie să continuăm. Avem muzeul de istorie a oraşului, avem clădirea, parterul e rezolvat, mobilierul e pregătit din timp şi avem cu ce acoperi ca exponate. Apoi, Muzeul monetăriei imperiale, pentru că între 1812 şi 1854 la Ciclova Montană se bătea cea mai ieftină monedă din imperiu. Asta, pentru că era aproape zăcământul de aramă. Expoziţia o realizăm la parterul primăriei, clădire de patrimoniu, monument istoric. Expoziţia va include monedă originală, cele patru valori bătute la Ciclova Montană, dar şi bancnote şi alte monede care sunt legate de această monetarie. Apoi avem muzeul armurierilor, unde exponatele începând cu veacul 18 sunt legate de Oraviţa, de Ţara Caraşului, prin extensie, de Banatul Montan, în aşa fel încât să parcurgem o istorie politică a zonei. Este o expoziţie pe care o amenajăm la sediul primăriei pentru că exponatele originale au nevoie de o protecţie mai serioasă. În ceea ce priveşte Muzeul speologiei, la noi la teatru de câţiva ani au fost organizate conferinţe ale speologilor. Exponate există. Colegii noştri sunt interesaţi să realizeze o replică a unei peşteri în aşa fel încât, parcurcând traseul unei peşţeri, vizitatorul să aibă o viziune de ansamblu a ceea ce înseamnă această ştiinţă”.
Muzeul de istorie se doreşte a fi inaugurat în prima decadă din decembrie, probabil în 4 decembrie, pentru că există promisiunea unui concert de muzică de cameră susţinut de un grup de italieni.