Oravița, de 5 zile sub asediul gunoaielor! Din cauza unor „bâlbe birocratice”!

După Târgul de Primăvară, desfășurat la Oravița, la finalul săptămânii trecute, a venit și primul val de gunoi care le-a umbrit orăvițenilor atât posibilitatea de a se putea bucura de vremea frumoasă, dar mai ales posibilitatea de a putea inhala o gură de aer curat! De ce? Din cauza unor acte, așa cum e obiceiul în România…

În lipsa unor documente de închiriere a platformei de transfer, operatorul SC Ecologica Văliug SRL s-a văzut nevoit să sisteze activitatea de colectare începând de vineri, 29 martie, până la îndreptarea situației. În urma unui control al Gărzii de Mediu, firmei i s-a interzis să mai facă transferul deșeurilor colectate din oraș pe platforma situată în Oravița. Toate astea, în lipsa unor documente clare care să ateste că acea platformă poate fi utilizată de firma de salubritate.

Cu o poziție oficială în acest sens vine consultantul operatorului de salubritate, Sorin Simescu: „Garda de Mediu ne-a comunicat că nu mai putem folosi platforma respectivă pentru că nu avem documente pe ea. Primăria Oravița nu ne-a închiriat-o, justificând că o să înceapă marele proiect de management integrat al deșeurilor și că această platformă ar trebui predată Girexim-ului, câștigătorul licitației”.

Astfel, una din măsurile impuse operatorului Ecologica Văliug se referă la „închirierea, sub o formă sau alta, a acestei platforme pe care să se facă transferul din mașinile de colectare în mașina de transport la Severin. Din cauza asta am sistat activitatea până când intrăm în legalitate. Totodată, Consiliul Județean a avut înțelegerea și ne-a zis că, dacă tot nu s-a predat platforma și încă nu începe sistemul de management integrat, putem să ne desfășurăm activitatea”, mai explică Simescu.

Se pare însă că cineva nu cunoaște exact datele problemei. Potrivit viceprimarului Lorena Ion, platforma în cauză a fost predată în administrare Consiliului Județean Caraș-Severin din martie anul trecut. Așadar, actele de închiriere despre care vorbește Sorin Simescu nu ar fi putut fi eliberate de Primăria Oravița, ci, eventual, tocmai de instituția în subordinea căreia se află Ecologica Văliug… Consiliul Județean.

De menționat este și faptul că, din cauza acestor „bâlbe birocratice”, operatorului de salubritate i-a fost impusă inclusiv măsura unei amenzi maxime, în valoare de 60.000 lei.

Potrivit lui Simescu, activitatea de colectarea deșeurilor în localitatea Oravița își va relua cursul normal cel mai probabil începând de miercuri, 3 aprilie.

Sursă foto: Arhivă