La Caransebeș, „eu sunt mai revoluționar decât celălalt” a fost propoziția-cheie în sala festivă a Primăriei, aici unde cele două asociații a Revoluționarilor și a Răniților au comemorat 29 de ai de la Revoluția din Decembrie. Cu toate astea, în unanimitate cei prezenți și acum 29 de ani în centrul orașului și acum în sală au fost de acord că orașul Caransebeș este al treilea oraș liber de sub comunism, după Timişoara şi Lugoj.
Deși primarul Caransebeșului Felix Borcean nu a onorat cu prezența revoluționarii, i s-a bătut obrazul de cei prezenți prin vocea președintelui de onoare Mihail Rădulescu pentru faptul că nu s-a ținut de promisiunea făcută anul trecut, și anume că vor fi montate plăcuțe simbolice cu textul „oraș martir” la intrările în urbea de pe Timiș și Sebeș. Totuși, viceprimarul Marius Isac a promis că va onora această doleanță a revoluționarilor.
„Nu este adevărat că eu sunt mai revoluționar decât alții, cum tot s-a strigat aici în sală, pentru că, dacă nu ne-am fi implicat toți, tot orașul, eram la 2 metri sub pământ. Nu înțeleg colegii care tot timpul: eu sunt mai revoluționar decât alții. Nu e adevărat, pentru că unul fără altul nu făceam nimic. La noi, în 21 decembrie 1989, la ora 12.00, a fost momentul-cheie când am strigat cu toții 13.000 de oameni Jos Ceaușescu! jos comunismul! Trăiască România Liberă!”, a menționat Zaharia Drăghiță, președintele Asociației Luptătorilor în Revoluția din Decembrie 1989, asociație care la ora actuală mai are 33 de membri. Marea durere a lui Drăghiță, la fel ca și a revoluționarilor, este că Reșița a „furat” morţii şi răniții Caransebeșului, pentru a putea obține mai târziu titulatura de oraș martir:
„Sunt morții și răniții din Caransebeș pe placa comemorativă a Reșiței, pentru simplul motiv de a deveni înaintea noastră oraș martir Reșița, care știm toți că în 22 decembrie au ieșit. Eu în 24 decembrie am fost după milițienii din Caransebeș și s-a tras după mine la Kilometrul 8, s-a tras după mine când am intrat în sediul Miliției și nu am reușit să-i aduc atunci, i-am adus în ziua de Crăciun. Nu am avut miliție, nu am avut nimic în Caransebeș, toți au fugit, suntem singurul oraș din țară care știm efectiv cine a tras în noi, cu ce armă au tras, și să știți, numai milițienii au tras!… NU au tras securiștii, NU a tras Armata, Milițienii au tras și nu s-a întâmplat cu ei nimic!”, a declarat Zaharia Drăghiță. Președintele asociației ne-a mai precizat că neoficial la Caransebeș s-au înregistrat, la Revoluția din Decembrie 1989, 24 de răniți și 6 morți, pe când oficial, 5 morți și 18 răniți.
„Ați văzut aici, în sală, era o doamnă, fiica lui Verețchi, care a fost împușcat la Revoluție. Dar să știți că puțini au rămas și mai puțini se mai implică la 29 de ani. Sincer vă spun că nici eu nu am vrut să vin, știam că o să se întâmple așa ceva… Este posibil să te cerți între colegi la o comemorare?! De fapt, vrajba este între membrii Asociației Luptătorilor între ei, câțiva membri, veșnic aceiași”, a concluzionat Drăghiță, care a mai precizat că statul, Primăria nu face absolut nimic pentru revoluționari:
„Toate lumea zice că avem drepturi, nu ni s-a dat nimic. Până în 2004, când am primit acea indemnizație, cei 33 de membri, în afară de Dan Avram, care nu are indemnizație, toți avem un drept câștigat. A fost Legea 42 când scria clar, două declarații de la doi martori, declarația ta personală și două poze, și erai revoluționar… Şi au avut tupeu unii și alții și au venit cu dosarele, și eu dacă nu am avut nicio contestație, a trebuit să le susțin la București… Şi așa au ajuns unii și alții să zică că sunt mai revoluționari decât alții”, a mai spus președintele Asociației Revoluționarilor din Caransebeș.