Orașul este o scenă, cetățenii sunt chemați pentru „a-și face loc”! Inițiatorii proiectului „Dante2021”, din nou în capitala Banatului!

Marco Martinelli și Ermanna Montanari, creatorii și regizorii proiectului „Dante2021”, se întorc la Timișoara pentru o perioadă de patru zile. Perioada de lucru va demara cu lansarea traducerii în limba română a cărții „A-și face loc. Breșă în teatru în 101 de mișcări”, scrisă de Martinelli și cu proiecția filmului „Viața în arest a lui Aung San Suu Kyi”, scris și regizat de Martinelli, cosemnat de Montanari, care este și protagonista peliculei.

Evenimentul va începe joi, 7 noiembrie, la ora 17.00, la Muzeul de Artă Timișoara.

„A-și face loc”, „tratatul” artistic și filosofic al lui Marco Martinelli, o declarație a poeticii teatrului său creat cu Ermanna Montanari, ajunge prin intermediul Editurii Brumar la a treia sa ediție internațională.

Pentru Martinelli, „a-și face loc” răstoarnă conceptele de „non-locuri” care uniformizează barbarismul societății: este un instrument-concept de lucru, vine de departe și revine întru ilustrarea artei sale în dramaturgie și regie, pentru un teatru care își găsește sensul în crearea de comunități și nu numai. Nu este un manual de teatru, ci o hartă etică și estetică a practicii teatrale, care raportează totul la focul primordial ce arde sufletul artistului-actor.

Viața în arest a lui Aung San Suu Kyi”, de Martinelli este un film de artă care reconstituie, prin evocarea de tip narațiune a șase fetițe, cei douăzeci de ani de arest ai liderului Ligii Naționale Pentru Democratice din Birmania de la finalul anilor ’80, a câștigătoarei Premiului Nobel pentru Pace în 1991, în prezent, lidera unei Birmanii libere, personaj intens interpretat de Ermanna Montanari. Un film care alternează stiluri diferite, caracterizat de un imaginar vizual original și contemporan. „Viața în arest a lui Aung San Suu Kyi” a avut premiera la Festivalul Internațional Biografilm, a avut proiecții în alte festivaluri din Italia și din afară și în cinematografe cu distribuție independentă.

Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii este partener și producător al proiectului „Dante 2021”, de Marco Martinelli și Ermanna Montanari, o „transpunere în viață” (‘mise en vie’) a „Divinei Comedii” în cadrul programului Capitală Europeană a Culturii.

Programul serii va consta în: lansarea cărții și proiecție de film.

Cuvânt introductiv: Simona Neumann (Director Executiv al Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii).

Dialog: Marco Martinelli și Ermanna Montanari, Daniela Șilindean (critic de teatru, traducătorul textului și curatorul publicației), Irina Wolf (critic de teatru și autorul prefeței).

Moderator: Claudiu Groza (critic de teatru și curatorul Festivalului Internațional de Teatru Nou din Arad).