Oraşe fără cultură! Acțiunile festivaliere de la Lugoj cad una după alta

Acțiunile festivaliere programate în acest an la Lugoj cad una după alta. Festivalul internațional de interpretare pianistică „Clara Peia”, Festivalul Coral Internațional „Ion Vidu”, Ziua „George Enescu”, cea de-a 6-a ediție a Galei Blues Jazz din Lugoj au fost amânate pentru o perioadă nedeterminată sau pur și simplu anulate.

Pentru Festivalul „Lugoj Clasic” ori Concursul internațional de Canto „Tiberiu Brediceanu”, programate în septembrie-octombrie, organizatorii păstrează un optimism moderat.

De altfel, recent, Primăria municipiului Lugoj a publicat un anunț privind suspendarea procedurii de evaluare a cererilor pentru acordarea finanţărilor nerambursabile acordate de la bugetul local pentru activităţi cultural-educative și pentru susținerea și promovarea culturii scrise în această perioadă de criză, provocată de pandemia de coronavirus.

„Luând act de evoluția situației epidemiologice pe teritoriul României și de evaluarea riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare, care indică o creștere masivă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2 (…), vă aducem la cunoștință suspendarea procedurii de evaluare a cererilor pentru acordarea finanţărilor nerambursabile acordate de la bugetul local al municipiului Lugoj pentru activităţi cultural educative, și pentru susținerea și promovarea culturii scrise în anul fiscal 2020, pe perioada instituirii stării de urgență pe teritoriul României. În ceea ce privește reluarea procedurii privind finanțarea nerambursabilă acordată de la bugetul local vom reveni, la o dată ulterioară, cu informații suplimentare.”, se arată în documentul citat.

În general, oamenii de cultură și organizatorii manifestărilor au fost de acord cu măsurile luate, având în vedere instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Ei spun însă că orice anulare a unei manifestări duce la ruperea continuității și scade „cota” unor manifestări deja tradiționale, care astfel ies din zona de interes a publicului.

„Din păcate, anul acesta, nu am putut ține Festivalul internațional de interpretare pianistică «Clara Peia», programat în perioada 25-26 aprilie. Este cel mai important festival dedicat micilor muzicieni și nu poți să pui copii de clasa întâi sau a doua să cânte cu masca pe figură, să expui copiii, profesorii, părinții și bunicii. Ca organizator de evenimente culturale, pot spune că va fi din ce în ce mai greu. Totul este incert. Chiar și dacă reprogramăm ceva, festivalurile se pot anula din nou, dacă epidemia se reactivează la toamnă. Și dacă totul va fi bine peste câteva luni, evenimentele se vor suprapune, iar reținerea sălii teatrului pentru gala laureaților și gala de premiere va fi dificilă. E vorba de programe distribuite din timp, inclusiv presei, de afișe oficiale, de invitați din țară și străinătate, contacte, interpreți, membri ai juriului, așa că nu poți schimba de pe o zi pe alta.”, spune prof. dr. Constantin Tufan Stan, muzicolog și organizator de manifestări artistice de calitate.

Festivalul Coral „Ion Vidu” mai așteaptă o ultimă confirmare

Festivalul Coral Internațional „Ion Vidu”, împreună cu Ziua „George Enescu”, programate la finele lui iunie, vor fi și ele trecute pe lista celor anulate sau „amânate la o dată nedeterminată”, probabil la anul. Responsabilii Casei de Cultură a Municipiului spun că este păcat, fiind invitate coruri din România, Grecia, Bulgaria, Polonia și Serbia. Organizarea era foarte avansată, iar la ora instituirii stării de urgență, doar un cor din Grecia mai trebuia să confirme participarea.

Cât despre Festivalul Lugoj Clasic, ediția 2020 are șanse minime de desfășurare, în lipsa finanțelor redirecționate spre domenii urgente. Directorul artistic, mezzosoprana Aura Avram Twarowska de la Opera de Stat din Viena, este, așa cum o știm, optimistă: „Lugoj Clasic este programat anul acesta pentru toamnă, în septembrie-octombrie. Sper că se va ține”.

Şi Festivalul Internațional de Canto „Tiberiu Brediceanu”, din care s-au desfășurat două ediții de succes, este sub semnul întrebării. „Festivalul e programat la sfârșitul lunii octombrie și noi mai păstrăm, deocamdată, această dată, cu speranța că va fi bine până atunci. Ar fi extraordinar ca în acest an să păstrăm măcar acest eveniment, ca pe ceva deosebit în viața culturală a Lugojului. Cu cel puțin o lună înainte, trebuie definitivat programul, făcut afișul promoțional, tipărit caietul program cu toate datele participanților, trebuie trimise invitații membrilor juriului etc. La un astfel de festival, dacă pierdem continuitatea, e posibil ca manifestarea să moară.”, spune profesorul Constantin Stan.

Gala de Blus Jazz – adio, ne vedem la anul?

Cea de-a 6-a ediție a Galei Blues Jazz din Lugoj a fost și ea anulată. Inițial, Gala trebuia să aibă loc pe 10 aprilie, iar la începutul lui martie, când încă nu venise pandemia, afișele începuseră să fie distribuite pe rețelele de socializare. Augustin Bercean, referentul de specialitate al Casei de Cultură a Municipiului, are la activ peste 40 de evenimente culturale de succes, desfășurate pe parcursul a peste 10 ani. Pentru el, amânarea acestor gale, atât de iubite de lugojeni, este o premieră nedorită. El spune că „după ce a început toată povestea asta cu coronavirusul, am amânat-o pe 27 mai. Șansele ca, până în 27 mai, totul să redevină la normal sunt infime, așa că am decis anularea ei”. Bercean lasă totuși o portiță deschisă: „Dacă, după ce va trece această perioadă, vor mai fi alocați bani, Gala se va organiza la toamnă. Dacă nu, va fi la anul viitor”. În acest caz, invitații din acest an vor rămâne aceiași: Vali „Sir Blues“ Răcilă, Adam Haraszti Jazz Project (Ungaria), Adi Bărar Band și Patricia Roșca Intermezzo Classic.

În situația în care aceste evenimente vor avea loc, condițiile pentru spectatori și protagoniști vor fi unele speciale, cu respectarea distanțării fizice și a normelor de protecție. Greu de imaginat o cântăreață de operă oferind un recital cu… masca pe figură!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/