Opoziția se încordează! Zeci de amendamente propuse la proiectul de buget al Lugojului!

Executivul Primăriei Lugoj a definitivat varianta proprie a proiectului de buget pe anul 2019, cu peste 100 de investiții pe hârtie, mare parte lucrări multianuale și care trebuiau finalizate de ceva vreme.

Cum în ședințele de consiliu de anul trecut, primarul Francisc Boldea a acuzat mai mereu opoziția de lipsă de implicare, replica acesteia a venit la început de an. Pe hârtie, pentru că toate partidele de opoziție din Consiliul Local au întocmit liste serioase în ceea ce privește posibilele investiții ale Lugojului. Pe de altă parte, aleșii locali de altă formațiune decât social-democrați știu cu siguranță că acestea vor pica eroic la vot, fără măcar să se țină cont de utilitatea unor astfel de propuneri.


USR Lugoj vine cu o listă cu 33 de proiecte de investiții, ce se vor transforma în amendamente în cadrul ședinței Consiliului Local, identificând ca posibilă sursă de finanțare excedentul bugetar al anului trecut. Printre acestea se numără: asigurarea finanțării pentru achiziționarea unor generatoare de mare capacitate pentru asigurarea energiei electrice necesară funcționarii uzinelor de apă, a fântânilor publice și a instituțiilor publice din municipiul Lugoj; suplimentarea sumelor alocate pentru salubrizarea stradală și pentru eliminarea gropilor clandestine de gunoi din jurul Lugojului, precum și asigurarea finanțării pentru încheierea unor contracte cu firme dotate cu utilaje profesioniste în domeniul deszăpezirii municipiului Lugoj pentru o mai bună gestionare a situațiilor de risc în cazul unor calamitați naturale; reabilitare străzi și trotuare. „Având experiența anilor trecuți, probabil că nu va trece nici unul dintre aceste proiecte, chiar dacă unele vizează un interes general pentru toți lugojenii, iar altele sunt direcționate strict pe diverse zone. Din 2016 orice propunere a opoziției este blocată la vot, chiar dacă unele dintre ele sunt realizabile. Nu este important din partea cui vin propunerile, idei bune pot fi din partea oricui, important este ca ele să fie realizate”, a spus, deloc optimist, consilierul USR Liviu Brândușoni.

Lista obiectivelor propuse pentru construcția bugetului de către PNL Lugoj este amplă, iar unul dintre capitolele importante este cel al sănătății, țintă majoră fiind Spitalul Municipal. Doar la acest capitol există șapte propuneri în proiectul de buget pe 2019: stingerea datoriilor, dacă nu integral, cel puțin a celor mai vechi de 90 de zile (2,62 miliarde lei), care produc penalități covârșitoare; întocmirea unui studiu de fezabilitate în vederea construirii unui spital nou; achiziționarea unui computer tomograf; întocmirea unui proiect tehnic în vederea înlocuirii tuturor instalațiilor interioare (apă, canalizare, încălzire – inclusiv pentru o centrală termică nouă și electrice); renovarea integrală a secțiilor de interne și de neurologie; renovarea tuturor grupurilor sanitare; achiziția de dispozitive de stocare a datelor despre pacienți (brățări), care pot facilita munca asistentelor și a medicilor, oferindu-le acces rapid la fișele medicale și la tratamentele ce trebuie administrate. Un alt avantaj este și acela că gestiunea consumabilelor folosite pentru fiecare pacient va fi mai ușor de evidențiat și inventariat; achiziția unui sistem de monitorizare a accesului salariaților în spital.

„Încă de anul trecut am propus, ca un prim pas, înlocuirea tuturor instalațiilor interioare – apă, canalizare, încălzire, electrice, renovarea tuturor grupurilor sanitare – băi, toalete etc, renovarea și dotarea bucătăriei, renovarea integrală a secției de neurologie precum și achiziționarea unui Computer Tomograf. Toate propunerile noastre au fost susținute de consilierii locali ai USR și PMP, însă au fost respinse de către consilierii locali ai PSD și ALDE, la ordinul lui Boldea. În schimb, Boldea și consilierii PSD și ALDE au avut următoarele propuneri: reparații capitale – 1.850.000 lei – nu s-au realizat; investiții pentru persoane cu dizabilități – 535.000 lei – s-a realizat parțial; instalare sistem de supraveghere video – 100.000 lei – s-a realizat parțial; achiziție fibroscan – 460.000 RON – nu s-a realizat. Toate propunerile făcute de către Boldea au fost votate și de consilierii opoziției”, a spus Claudiu Buciu, președintele PNL Lugoj.