Voluntarii internaționali ai Asociației Nevo Parudimos au demarat luna aceasta campania „Get to know Erasmus+”, menită să-i informeze pe tinerii de liceu din Reșița cu privire la oportunitățile gratuite pe care le au prin programul Erasmus.
Această campanie implică mare parte din liceele din Reșița și a venit ca o necesitate a tinerilor de liceu să dobândească noi cunoștințe cu privire la modul în care se pot implica în proiecte internaționale care să le deschidă orizonturile educaționale și sociale. Mai exact, timp de o lună, voluntarii internaționali ai Nevo Parudimos, prezenți la Reșița pentru un an prin Corpul European de Solidaritate, vor organiza zilnic sesiuni de informare cu tinerii de liceu din oraș prin care le vor prezenta ce presupune un stagiu de voluntariat în țară sau străinătate, ce presupune un schimb de tineri și ce alte oportunități au la dispoziție până la împlinirea vârstei de 30 de ani.
„Am sesizat că există o oarecare reticență în rândul tinerilor din Reșița și nu numai în ceea ce privește oportunitățile gratuite pe care asociația noastră le pune la dispoziție prin intermediul programului Erasmus+. De exemplu, anual avem nenumărate schimburi de tineri implementate direct de Nevo Parudimos sau mobilități în care suntem parteneri, în care ne este foarte greu să implicăm tineri din comunitatea locală. Această reticență vine, în primul rând, din cauza lipsei de informații concrete cu privire la aceste oportunități. Astfel, am decis să lansăm această campanie prin care liceenii din oraș să se familiarizeze cu conceptul de Erasmus+ și cu proiectele pe care Asociația Nevo Parudimos le are în desfășurare”, explică Alexandra Jurca, din partea Asociației Nevo Parudimos.
ERASMUS+ este un program al Uniunii Europene care se adresează următoarelor domenii: educație, formare, tineret și sport, având ca obiective dezvoltarea competențelor și a capacității de inserție profesională prin oferirea unor oportunități de educație, formare și activități de tineret sau sport.
În cadrul acestui program, cele mai accesibile oportunități destinate tinerilor sunt schimburile de tineri, care le permit grupurilor de tineri din țări diferite să se întâlnească pentru o perioadă scurtă de timp (5 – 21 de zile) pentru a participa la un program de învățare specific educației non-formale. În timpul unui schimb de tineri, participanții efectuează împreună un program de lucru – o combinație de ateliere de lucru, exerciții, dezbateri, jocuri de rol, simulări, activități în aer liber – proiectat și pregătit de ei înșiși anterior schimbului.
De asemenea, tinerii care nu depășesc vârsta de 30 de ani pot lua parte și în cadrul unui stagiu de voluntariat în țară sau în străinătate prin Corpul European de Solidaritate. Acest program le permite tinerilor între 18-30 de ani să fie voluntari în altă țară pentru câteva luni sau chiar un an. Corpul European de Solidaritate are drept scop promovarea solidarităţii ca valoare, îndeosebi prin voluntariat, pentru a îmbunătăți angajamentul tinerilor și organizațiilor în activitățile de solidaritate accesibile și de în altă calitate, de asemenea pentru a contribui la întărirea coeziunii, solidarității, democrației şi cetăţeniei în Europa, inclusiv prin răspunderea la provocările societății şi întărirea comunităţilor, cu efort particular asupra promovării incluziunii sociale.
Pentru a afla în ce proiecte pot participa la nivel local și internațional, tinerii din Reșița sunt invitați să-i cunoască pe voluntarii Asociației Nevo Parudimos la Piața Traian Vuia, Nr. 1-4, Corpul E (în curtea universității UBB Reșița) sau pe www.nevoparudimos.rosau Facebook: Asociația Nevo Parudimos.