Tinerii din Timiș cu vârstele cuprinse între 18-35 de ani au șansa să facă un stagiu de practică în Europa, pentru a se perfecționa din punct de vedere profesional. Acest lucru este posibil deoarece Consiliul Județean Timiș este membru în programul Eurodyssey și trimite și primește stagiari din alte regiuni partenere de pe bătrânul continent.
Aplicațiile se pot înregistra pe tot parcursul anului, fără termen limită. Regiunea gazdă acoperă costurile cu cazarea, cu parcurgerea unor cursuri de limbă, acordând și o bursă lunară pentru traiul zilnic, pe întreaga perioadă a stagiului, care se desfășoară pe o perioadă de trei până la șapte luni. Cei interesați trebuie să declare intenția de candidatură la CJ Timiș, care îi poate îndruma cu privire la procedura de depunere a dosarului pentru găsirea unui stagiu de practică în instituții și companii dintr-o regiune membră în program sau se pot înscrie pe Internet, cu mențiunea că și pentru cei înscriși online, tot CJT va valida lista. Județul Timiș trimite și primește anual cinci stagiari, care fac practică în diverse domenii, în funcție de pregătirea lor.
În prezent, CJT este gazdă pentru două stagiare, din Belgia și Spania, care fac practică pe perioada Președinției României la Consiliul UE. Împreună cu cele două stagiare, echipa Serviciului Relații Externe al Consiliului a demarat o campanie de promovare a programului în rândul studenților din Timișoara, cu o primă prezentare a avut loc în mijlocul studenților Facultății de Drept a Universității de Vest. „Acumularea de experiență în alte țări se poate dovedi extrem de utilă pentru dezvoltarea tinerilor. Dincolo de schimbul de experiență internațional și sporirea șanselor de angajare ulterioară, există și un transfer cultural, care te poate dezvolta pe plan personal. Lucrezi, înveți o limbă nouă, te familiarizezi cu alte culturi. Încurajez pe cei interesați să aplice cu încredere. Este un program din care au doar de câștigat”, a declarat președintele CJT, Călin Dobra.
Eurodyssey este un program de schimb destinat tinerilor, organizat încă din 1985 sub egida Adunării Regiunilor Europene, ca unul dintre programele sale cele mai reprezentative și încununate de succes de-a lungul timpului. În cei peste 30 ani de existență, au beneficiat de acest program peste 51.000 tineri din Europa.