Operațiunea „Sparanghelul” naște controverse în mediul politic timișean. „Suntem praf în ochii planetei”

Plecarea românilor cu miile în momente de pandemie la cules sparanghel în Germania atrage opinii contradictorii în rândul aleşilor timişeni. Dacă primarul Nicolae Robu nu vede nimic anormal în acest lucru şi tratează subiectul după principiul „a munci nu-i ruşinos”, nu de aceeaşi părere este şi Matei Suciu. Deputatul consideră că operaţiunea „Sparanghelul” ne-a făcut praf în ochii planetei.

Nicolae Robu a dezbătut într-o conferinţă de presă subiectul de actualitate, cel al plecării românilor în număr mare pe timp de pandemie la cules de sparanghel în Germania. Edilul spune cu nonşalanţă că nu vede nimic ieşit din comun în deplasarea acestora şi recunoaşte că în momentul de faţă piaţa românească nu poate să le ofere un loc de muncă.

„Acum e de actualitate plecarea la sparanghel în Germania. De ce facem atâta caz? Sunt veniţi sute de mii de compatrioţi în ţară. Ei nu au niciun venit. Ce vrem să facem cu ei? Să-i lăsăm să moară de foame? Să ajungă să fure? Ei nu sunt hoţi. Sunt oameni harnici, sunt oameni care au muncit şi vor să muncească. Dacă piaţa românească nu le dă de lucru, ce să facă? Dacă există o cerere dintr-o parte de ce să nu ne asumăm conveţii? Se întâlneşte cererea cu oferta. Oamenii fac o muncă pentru care nimeni nu are voie să-i blameze. Ce dacă se ocupă de cules sparanghel, e ruşinos? Ruşinos este să fii în putere şi să nu munceşti, să trăieşti din pomeni de la cei care muncesc. Asta e ruşinos”, a precizat Nicolae Robu.

Primarul Timişoarei îşi asumă declaraţiile şi consideră că modul în care s-a procedat, la vedere, este unul corect. „Trebuia să plece noaptea ca hoţii?”, se întreabă retoric edilul. Robu nu a spus însă nimic despre faptul că au plecat în plin moment de pandemie şi nici despre riscurile care îi pândesc.

„Eu am puterea să spun că trebuie ajutaţi să plece cei care simt că aici nu au din ce trăi, cei care vor să muncească şi au unde să plece să o facă. Am înţeles că cei mai mulţi pleacă acolo unde au lucrat deja de ani de zile şi unde s-au simţit bine. Nu trebuie să se întâmple lucrurile acestea pe furiş, peste câmpuri, noaptea ca hoţii cum s-a consacrat o formulă. Trebuie să fie un lucru asumat”, a continuat Robu.

Nu de aceeaşi părere este şi deputatul PSD de Timiş, Matei Suciu. Acesta nu se fereşte de vorbe grele şi îi numeşte pe guvernanţii actuali, cei care au făcut posibilă plecarea în masă a românilor, iresponsabili, trădători de ţară şi lipsiţi de patriotism. Suciu mai consideră că operaţiunea „Spranghelul” ne-a făcut praf în ochii întregii lumi şi cere oamenilor care au ajuns în Germania să-i explice situaţia de acolo prin intermediul reţelelor de socializare.

„Circulă deja numeroase informații despre modul în care sunt tratați românii noștri la plantațiile de sparanghel din Germania, ajunși acolo prin…«grija» guvernanților actuali, în fapt niște iresponsabili trădători de țară, total străini de noțiunea patriotismului. Îmi pun la dispoziție această pagină pentru toți cei care doresc să vorbească despre realitatea germană prezentă, cu exemple clare și informații solide. Dacă știți persoane care au ajuns în Germania acum, dacă doresc chiar ele să-și povestească experiența, dacă aceasta încalcă drepturi fundamentale sau dacă este una firească, aștept să-mi scrieți detaliat.
Împreună cu colegii din PSD va urma o luare de poziție oficială care nu se poate construi însă fără o realitate arătată și povestită direct de acolo. Să devoalăm împreună operațiunea «Sparanghelul», operațiune care ne-a făcut încă o dată praf în ochii planetei”, a scris Matei Suciu pe pagina sa de Facebook.