Operații prin abord laparoscopic, în premieră la spitalul din Caransebeș! (FOTO)

Doi medici tineri, rezidenți ai Clinicii II de Chirurgie de la Spitalul Județean de Urgență Pius Brînzeu Timișoara, detașați la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș pe perioada pandemiei COVID-19, au realizat ieri, pentru prima dată în istoria acestei unități spitalicești, două intervenții laparoscopice pentru hernii ale peretelui abdominal!

Cu ajutorul grațios al Clinicii II de Chirurgie de la „Pius Brînzeu” Timișoara, cu participarea doctorului Cristi Tarța, asistent universitar, medic primar, doctor în științe medicale, s-au realizat la Caransebeș două operații laparoscopice, pentru hernie inghinală dreapta, de care suferea un bărbat de 69 de ani, și hernie ombilicală, cu care fusese diagnosticată o femeie de 57 de ani.

leader board 728 x 90 px

Intervențiile efectuate de rezidenții Gheorghe Zaharia Borcean și Cristian Vîlceanu, sub supravegherea doctorului Tarța, au decurs în bune condiții și datorită prestațiilor colectivului din cadrul secției de anestezie și terapie intensivă. Cei doi medici au ținut să sublinieze și rolul  colectivului de medici din secția de chirurgie și de asistenți medicali din blocul operator care și-au dat largul concurs în reușita intervențiilor. Pentru că, într-adevăr, intervențiile de ieri chiar au fost o reușită. Ambii pacienți au mers pe picioarele lor la câteva ore de la ieșirea din sala de operații.

„Această frumoasă colaborare între clinica a II-a de chirurgie generală din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pius Brînzeu Timișoara și secția de chirurgie a Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș nu s-ar fi putut realiza fără acordul domnului profesor dr. Fulger Lazăr Fulger și acceptul conducerii spitalului din Caransebeș. Vom continua colaborarea noastră și vom aborda patologiile viscerale abdominale de mare complexitate prin abord laparoscopic”, ne-a mărturisit medicul rezident Gheorghe Zaharia Borcean, unul din cei doi inițiatori ai acestei frumoasei realizări medicale. Celălalt tânăr medic căruia i se datorează această premieră pentru spitalul din Caransebeș este Cristian Vîlceanu, și el detașat pe perioada pandemiei de la „Pius Brînzeu” Timișoara.

Operațiile s-au efectuat cu sprijinul logistic oferit de Clinica Sfânta Maria din Timișoara, dar imediat  după ce intervențiile laparoscopice s-au încheiat cu bine, mulțumirile medicilor Borcean și Vâlceanu s-au îndreptat și spre Amadeus Dobrescu, șeful Secției Chirurgie II, și managerul Spitalului Județean din Timișoara, Raul Pătrașcu. Cu alte cuvinte, o echipă frumoasă care a bifat încă o premieră pentru unitatea spitalicească din Caransebeș, semn că, atunci când există pasiune și respect pentru această meserie nobilă, se poate și în Caraș-Severin și nu fiecare pacient cu diagnostic ceva mai complicat e trimis la Timișoara!