Onor ostașilor! Tradiția militară a Lugojului a ajuns la o sută de ani

Istoria Batalionului 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina” începe în împrejurările dramatice ale Primul Război Mondial, care au adus românilor înfăptuirea unui deziderat de secole, și anume Marea Unire și crearea României Mari.

În baza ordinului Secției de Organizare VI-VII nr 1.916 din 1 mai 1919, dat în baza Ordinului Ministerului de Război nr. 448 din 1919, la data de 1 mai 1919 s-a format Regimentul 42 de Obuziere, dislocat la Lugoj în toamna aceluiași an, într-o cazarmă a unui regiment de artilerie din fostul Imperiu Austro – Ungar.

Evenimentul va fi marcat la unitatea militară de pe Strada Timișoarei a Batalionului 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina”, prin ample manifestări festive, vineri, 3 mai. Deschiderea oficială a programului este la ora 12, când comandantul Garnizoanei Militare a Lugojului, colonelul Ion Teca, va primi persoanele oficiale invitate, după care va avea loc prezentarea onorului, salutul Drapelului de luptă și trecerea în revistă a formației, pe platoul unității. Intonarea Imnului național al României va fi urmată de prezentarea istoricului batalionului și oficierea unui serviciu religios. Vor fi citite mesajele transmise cu ocazia aniversării a 100 de ani de istorie și tradiție, prezentarea de alocuțiuni și decorarea Drapelului și conferirea de diplome și însemne de apreciere a militarilor din cadrul batalionului.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Tot pe platoul unității, după conferirea de diplome și însemne de apreciere invitaților, va avea loc defilarea militarilor Batalionului 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina”. Încheierea ceremonialului militar este prevăzută la ora 13. Apoi, gazdele și invitații vor participa la dezvelirea plăcii comemorative de 100 de ani, care va fi amplasată la Monumentul Artileriștilor.

banner 970 x 250