Caransebeșul își răsplătește personalitățile locului, acordând noi titluri de Cetățeni de Onoare, deși despre activitatea unora primarul Felix Borcean află abia după ce s-au aprobat hotărârile de Consiliu Local, în conferința de presă, cu toate că proiectul a fost inițiat chiar de către edil! Titlurile vor fi înmânate, cel mai probabil, într-un cadru festiv în viitorul apropiat.
Toată această îmbulzeală la titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Caransebeș a venit după ce, într-o ședință de Consiliu Local din luna septembrie, consilierul Gavrilă Ardelean, din grupul PSD, a venit cu propunerea să fie acordat acest titlu comandantului Detașamentului de Pompieri din Caransebeș, căpitan Cosmin Ilie, pentru reușitele obținute la Campionatele de Atletism și Cros ale MAI la nivel național încă din anul 2000 și cele 7 medalii (două de aur, trei de argint și 2 de bronz) pentru România la Campionatul Mondial de Atletism pentru pompieri.
Astfel, la propunerea lui Ardelean, primarul Felix Borcean a inițiat la ședința din luna octombrie acordarea titlului de Cetățean al Municipiului Caransebeș căpitanului Cosmin Ilie, pompierul campion mondial. Pe lângă această propunere, votată în unanimitate, edilul orașului a făcut alte trei, aprobate în plenul local: atleta Liliana Danci Dragomir, una dintre sportivele de top ale județului Caraș-Severin, cu prezențe importante în competițiile naționale și internaționale (locul 67 la Campionatul Mondial de la Londra 2017), Patricia Maria Țig, jucătoare de tenis născută la Caransebeș și stabilită la Galați (cea mai bună clasare în circuitul WTA – luna aprilie 2017 – locul 83) și căpitanului Dănuț Nicola, la solicitarea șefului Statului Major General, generalul Nicolae Ionel Ciucă. Despre aceasta din urmă, primarul municipiului nu ştia la conferinţa de presă mai nimic, în afară de faptul că Nicola este din cadrul armatei, deși Felix Borcean este cel care inițiase proiectul de hotărâre votat de consilierii locali.
foto: Ioana Moldovan
„Știu despre domul Nicola că locuiește în Caransebeș, că a fost rănit în Irak și propunerea a venit de la comandantul Garnizoanei din Caransebeș. Nu cred că eu, ca primar, trebuie să țin minte toate amănuntele, de altfel eu nu votez, eu am făcut propunerea”, s-a apărat edilul Borcean în fața săgeților unui coleg jurnalist, care l-a întrebat cum a semnat inițierea unui astfel de proiect de hotărâre fără să se informeze în prealabil.
Dincolo de toate disputele, căpitanul Dănuț Nicola merită pe deplin titlul de Cetățean de Onoare, fiind unul dintre foarte puținii caransebeșeni care au luptat în Irak. El a fost rănit în 2007 (fractură de piramidă nazală, arsuri pe corp), rămânând cu răni ce-i afectează calitatea vieții sale și, implicit, a familiei. Este încadrat la Comandamentul Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere Banat din Timișoara.
Trist este că cererea pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Caransebeșului a fost depusă la Primăria Caransebeș în luna aprilie 2017, în care se solicita sprijinul societății civile pentru a-l susține pe Dănuț Nicola la evenimentul sportiv internațional de la Toronto, din luna septembrie, „Invictus Games”, participant cu echipa României. Acest concurs sportiv mondial, unde au fost prezenți peste 550 de concurenți din 17 țări, este despre militarii răniți în teatrele de operațiuni, oameni cu totul extraordinari, oameni pe care nu ai cum să nu-i admiri pentru curajul, determinarea, puterea și tăria lor. Dănuț Nicola a participat la proba de volei alături de echipa României.
Între timp, Nicola s-a întors de la „Invictus Games“, a fost felicitat de președintele României, alături de echipa din care a făcut parte, însă conducerea Primăriei Caransebeș nu a avut curiozitatea să se intereseze despre rezultatele sportivului pentru a actualiza expunerea de motive la proiectul de hotărâre, întocmită la 24 octombrie și semnată de primarul Felix Borcean.