OncoHelp Summer School reunește, la Timișoara, elita oncologiei europene

ohws 2023 02

Peste 500 de participanți sunt așteptați la OncoHelp Summer School, cel mai important eveniment medical din domeniul cancerului din  vestul țării.

Importanța testării genetice în oncologie, rolul echipei multidisciplinare în cancer, noi generații de metode diagnostice în cancerul pulmonar, terapia celulară a tumorilor solide, impactul imunoterapiei în oncologia de prostată și renală. Sunt doar câteva din cele peste 100 de teme ce vor fi abordate în cadrul celei de-a VI-a ediții a conferinței de la Timișoara, dedicată imunoterapiei cancerului.

Timp de 4 zile, începând de joi, cei mai cunoscuți medici oncologi din Europa, dar și invitați speciali din SUA vor discuta despre noutățile din zona imunoterapiei. Tot în cadrul OncoHelp Summer School vor fi ținute și câteva sesiuni speciale dedicate cancerului mamar, geneticii și îngrijirii paliative.

„Imunoterapia este viitorul în tratamentul cancerului. Vorbim de un tratament care să permită organismului să lupte singur împotriva acestei maladii. În permanență au loc studii clinice în acest domeniu, prin care oncologii încearcă să dezvolte cât mai mult această nouă armă ce poate fi folosită în războiul împotriva cancerului. În acest moment, tratamentele convenționale, clasice, chimioterapia și radioterapia, nu trebuie însă date la o parte. Nu putem să renunțam la ele, întrucât nu avem dezvoltată atât de mult imunoterapia. Vorbim, deocamdată, despre un început de «carieră».  La fel este situația și în tratamentele personalizate, țintite. Sunt soluții ale viitorul pe care începem să le deslușim acum.”, a spus prof. dr. Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp.

Mai multe studii care au în vedere imunoterapia se derulează în cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp. Noua metodă de tratament, însă, nu se poate aplica în toate tipurile de cancer sau în toate stadiile de boală.

„Prin imunoterapie se activează celulele imune pentru a lupta împotriva celor canceroase. Practic, acest tratament permite o încetinire a ratei de dezvoltare și creștere a celulelor tumorale și, în același timp, îmbunătățește sistemul imunitar. Nu în ultimul rând, poate duce la o reducere a riscului de proliferare a celulelor tumorale. Acest tip de tratament se poate aplica, cu succes, deocamdată, doar în anumite tipuri de cancer, vorbim de cel pulmonar, cel renal, în melanomul malign, în cancerul de vezică urinară sau de sferă ORL, cu rezultate chiar foarte bune. Însă, în continuare avem tratamentele multimodale, ceea implică două sau mai multe terapii combinate, între care una este, de obicei, chimioterapia. În viitorul apropiat vom vedea noi abordări de imunoterapie, medicamente, dar și proceduri noi.”, a mai explicat Șerban Negru.

Centrul de Oncologie OncoHelp este un spital universitar dotat cu 165 de paturi, dintre care 131 pentru spitalizare continuă, 29 de paturi pentru spitalizare de zi si 5 paturi ATI SPA. În cadrul unității sanitare funcționează singurul centru de îngrijiri paliative dintr-un spital universitar din vestul țării. Tot aici, pacienții beneficiază de cazare și masă gratuite pe perioada tratamentelor de radioterapie, în cadrul unei clădiri cu 48 paturi care asigură condiții hoteliere moderne.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/