OncoChain – start-up promițător destinat bolnavilor de cancer. Ideea aparține unui medic timișorean

În vreme ce decidenții politici aruncă în spațiul public cu promisiuni legate de îmbunătățirea sistemului de sănătate, tinerii se pun pe fapte. Un medic timișorean lucrează la o platformă pentru a eficientiza relația medic-pacient bolnav de cancer. 

Cu un sistem informatic blocat mai bine de o lună, cu greu ne putem pune problema realizării unei platforme care să cuprindă toate datele pacienților. Cel puțin, de către Stat. Un sistem care abia funcționează, bolnavi de cancer trimiși din spital în spital, speriați și dezorientați, dar și lipsa statisticilor sunt doar câteva probleme din care s-a născut un proiect: OncoChain. 

„OncoChain este prima platformă românească, bazată pe blockchain, destinată pacienților care suferă de cancer și care urmărește îmbunătățirea relației medic-pacient. Este practic o soluție tehnologică prin care se adaugă un plus de securitate pentru că lucrăm cu blockchain. Adică încă un nivel de criptare pe serverele Microsoft.”, a declarat, pentru Express de Banat, medicul ginecolog Mădălin Margan.

Ideea a fost răspândită împreună cu soția sa, Roxana Margan, iar acum echipa devine din ce în ce mai închegată. „Ni s-au alăturat medici, oameni de business, specialiști pe marketing, dar și foști colegi orientați pe zona de e-health.”, a mai spus medicul. 

OncoChain a ocupat locul doi în cursa Startupperul Anului și a câștigat Best Project Award la Hackathon4Health. Următorul pas este realizarea unei aplicații destinate pacienților care să conțină toți pașii de la prevenție la tratament. „Vrem să atragem fonduri europene împreună cu alte organizații astfel încât să formăm un cluster de inovare în România.”, a mai adăugat Mădălin Margan. 

Anual în țara noastră mor 50.000 de bolnavi de cancer, din cauza lipsei serviciilor medicale de calitate rata mortalității evitabile fiind de două ori și jumătate mai mare decât rata în UE.