Olghița Ghiță – despre ce-nseamnă să fii femeie în politică. Dar, mai ales, ce-nseamnă să faci parte din actuala echipă a PSD-ului!

Prejudecăți, vis-a-vis de performanțele femeilor în domeniile ocupate cu preponderență de bărbați, au existat dintotdeauna. Iar cel mai elocvent exemplu, în acest sens, face referire la domeniul politicului. Cu toate acestea, asistăm, astăzi, la o răsturnare de situație în privința stereotipurilor, femeile dovedind că pot ajunge până la cel mai înalt nivel atunci când vine vorba despre conducerea unei țări, a unui guvern, al unui județ sau a unei comune.

Olghița Ghiță, cea dintâi femeie primar din comuna bănățeană Socol, nu a fost scutită de gurile rele atunci când și-a depus candidatura, dar mai cu seamă în momentul în care a devenit, oficial, șefa administrației localității din Clisură. Cu referire la acest aspect, edilul povestește, pentru expressdebanat.ro: „Până să candidez, am venit de pe un post de dascăl, și atunci chiar eram și director de unitate de învățământ. Trecerea nu a fost așa de grea! Bineînțeles, la început, bărbații sunt cam sceptici când văd o femeie în vârful unei instituții publice. Când eram director al unei instituții de învățământ, în primul rând, mi-am format o echipă, să fim colegi cu toții, abia după aceea ești director. Cu același concept am venit și aici, la primărie! Suntem colegi cu toții, avem un loc de muncă, iar abia apoi ești primar”.


Totodată, Ghiță povestește cum a reușit să treacă de barierele consilierilor locali sceptici, prin intermediul fermității în decizii, dar și al regulilor bine impuse: „La început a fost greu cu domnii bărbați, în special, bărbații consilieri, care aveau anumite concepții. Gândiți-vă că a fost pentru prima dată o femeie primar în comunitatea noastră, în comuna Socol! Dar, cu timpul, s-au obișnuit, îți vezi de drumul tău, ești ferm în tot ceea ce faci și nu te abați de la regulile impuse! Domnii bărbați sunt și ei oameni ca, de altfel, noi, femeile, iar când ideile comune se aliniază, atunci devenim o echipă. Când omul înțelege, nu contează că e femeie sau bărbat, că suntem aici cu un scop anume, să ne ajutăm comunitatea, să progresăm, să prosperăm din toate punctele de vedere, rezultatele sunt foarte frumoase, vizibile, dar trebuie destui ani ca să-nceapă să se vadă ceea ce vrei de fapt și ce ai făcut până în momentul de față. Căci sunt multe de făcut”.

Edilul comunei bănățene se declară mulțumit de apartenența la echipa social-democrată, în special datorită faptului că, atât la nivel județean, cât și la nivel național, partidul său este reprezentat de femei: „Îmi place actuala echipă din care fac parte, îmi place noua echipă a PSD-ului reprezentată în Caraș-Severin. Și asta, poate, datorită faptului că este femeie. Eu am încredere în femei, avem prim-ministru femeie, altfel demarează lucrurile când lucrezi cu o femeie. E acea chestie, cum se spune, de la femeie la femeie. Deci, femeia are mai multă responsabilitate, mai multă consecvență, mai multă dorință de a face ceva pentru comunitate. Asta, poate, pentru simplul fapt că noi, femeile, suntem stâlpul unei familii, deși capul este bărbatul, dar stâlpul familiei este femeia și o femeie se confruntă cu de toate!”.

Tot în sprijinul ideii perseverenței feminine, Ghiță mai subliniază încă un aspect pentru care reprezentantele sexului frumos înțeleg anumite lucruri mai bine decât oricare alt bărbat: „Când ești părinte, mamă, simți nevoia de a face cât mai multe pentru copii, în general, adică să se vadă ceva după tine când vei pleca, oriunde ai fi, în meseria care o profesezi. Suntem criticate – asta este femeia. Femeia e ruptă din coasta lui Adam și trebuie să ne ducem crucea până la capăt, dar să o ducem cu demnitate”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/