Într-o perioadă în care se pune problema înființării unui DNA al pădurilor, directorul Direcției Silvice din Caraș-Severin arată că se poate și fără dacă se vrea, dacă personalul silvic nu mai închide ochii la furtul de aur verde!
Instalat cu doar câteva luni în urmă la șefia Direcției Silvice din Caraș-Severin, județ cu una dintre cele mai mari suprafețe împădurite din țară, Ioan Olariu s-a apucat de făcut curățenie în pădurile Banatului de Munte, dar și în propria ogradă. În propria instituție. N-a avut parte de surprize, astfel că a identificat imediat și probleme. „Direcția Silvică are datoria să sancționeze drastic derapajele din actul administrativ derulat de ocoalele silvice, motiv pentru care, periodic și sistematic am dispus activități de verificare a calității actului administrativ derulat de către ocoalele silvice din subordine”, a explicat directorul Direcției Silvice.
O astfel de acțiune de control a fost finalizată zilele trecute la Ocolul Silvic Berzasca. S-a constatat tăierea ilegală a 238 de arbori, având un volum de 215 mc, valoarea pagubei fiind de 101.328 lei. „Din păcate, cel puțin în ultima perioadă, la Berzasca actul de administrare s-a dovedit a fi deficitar, exemplu stând faptele ilicite și cauzatoare de prejudicii identificate în cantoanele gestionate de personalul silvic. Valoarea pagubei va fi recuperată de la personalul silvic direct sau pe calea instanței civile. Pentru faptele de natură penală identificate, Direcția Silvică Caraș-Severin va sesiza organele de cercetare abilitate, faptele contravenționale au fost sancționate, iar pentru personalul silvic implicat au fost demarate acțiuni de cercetare disciplinară în vederea luării celor mai drastice măsuri de sancționare, mergând până la desfacerea contractului individual de muncă, precum și sancționarea disciplinară cu diminuarea salariului de bază (pentru cinci salariați – ingineri, tehnicieni și pădurari), în funcție de gravitatea faptelor săvârșite în activitatea desfășurată. Pentru doi pădurari au fost deja desfăcute contractele de muncă”, ne-a precizat directorul Olariu.
Controalele nu se opresc la Berzasca. Urmează verificări la Ocoalele Silvice Băile Herculane, Mehadia și Sasca Montană. „Ne asumăm în continuare rolul de administrator responsabil și transparent și nu vom tolera niciun fel de activități ilegale”, avertizează Ioan Olariu.