De la învățământ universitar la cursuri de formare profesională, autoritățile județene au un C.V. stufos ce demonstrează pregătirea obținută de-a lungul timpului pentru a reuși un management cât mai bun al instituțiilor pe care le guvernează.
Președintele Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde, cei doi vicepreședinți, Ilie Iova și Ionesie Ghiorghioni, prefectul județului Silviu Hurduzeu și subprefectul Anton Paulescu, precum și cei doi edili-șefi ai municipiilor cărășene, Mihai Stepanescu și Marcel Vela, au un traseu educațional bogat în cursuri și masterate, pregătire profesională și doctorate.
Ca studii universitare, cei trei de la conducerea județului se laudă cu diplome în Metalurgie, obținută de Sorin Funzăverde în cadrul Institutului Politehnic Bucureşti – Facultatea de Metalurgie, în Industria lemnului, diploma de licență a lui Ionesie Ghiorghioni de la Institutul de Industrializarea Lemnului Arad, și o diplomă în Căi Ferate, Drumuri și Poduri obținută de Ilie Iova la Facultatea de Construcții. Instituția Prefectului Județului are o diplomă de licență la Universitatea „Politehnica” din Timișoara, prin prefectul Silviu Hurduzeu, și una de economist a lui Anton Paulescu, obținută în cadrul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița. Edilul-șef al Reșiței a obținut o diplomă de la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov, iar Marcel Vela este absolvent de studii superioare politehnice și științe juridice.
Masteranzi și doctori
La domeniul masterate, deși este o formulă relativ nouă de învățământ, Mihai Stepanescu a obținut o diplomă în Managementul Administrației Publice. Vicepreședintele Consiliului Județean, Ilie Iova, are în C.V. diplomă în Ecoturism și Protecția Mediului, iar prefectul județului, Silviu Hurduzeu, are o diplomă de master la Școala de Studii Academice Postuniversitare „Ovidiu Șincai” București.
Dintre șefii Consiliului Județean, cei ai Instituției Prefectului Județului Caraș-Severin și edilii-șefi ai celor două municipii din Caraș-Severin, trei au obținut o diplomă de doctorat în cadrul unui domeniu, conform C.V.-urilor publicate pe site-urile oficiale. Așa se face că primarul reșițenilor, Mihai Stepanescu, a obținut în 2005 titlul științific de Doctor în Agronomie, în urma studiilor desfășurate în cadrul Universității de Științe Agricole și Silvice Timișoara. Subprefectul județului, Anton Paulescu, este doctor în economie, în urma cursurilor din cadrul Universității de Vest Timișoara începute în 2006.
Cel cu două titluri de doctor este președintele Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde. Acesta a obținut titlul de doctor în Științe Militare în 2004, cu distincția „MAGNA CUM LAUDE”, și titlul științific de doctor în Management în 2000. Primul titlu menționat l-a obținut în urma cursurilor din cadrul Universității Naționale de Apărare, iar cel de-al doilea, în cadrul Universității de Vest Timișoara.
Cursuri și diplome speciale
Pe lângă învățământul universitar, oficialii județului au parcurs o serie de cursuri de formare profesională, odată ajunși pe posturi de conducere sau înainte. Dintre acestea, amintim diploma de manager în activitatea de turism a lui Ilie Iova, cea de tehnolog în prelucrarea primară a lemnului obținută de Ionesie Ghiorghioni sau cea de inspector de specialitate Protecția Muncii a lui Silviu Hurduzeu. De altfel, vicepreședintele Ilie Iova și prefectul Silviu Hurduzeu au cel mai bogat C.V. din punctul de vedere al cursurilor parcurse, cel puțin așa reiese din biografiile afișate pe paginile oficiale.
Ca o diplomă aparte, trebuie amintită cea primită de primarul gugulanilor în anul 2010. Atunci, Papa Benedict al XVI-lea i-a conferit lui Marcel Vela „Diploma de onoare a Cetății Vaticanului”. Tot el a fost declarat „Primarul anului 2011 din Banatul Istoric”, titlu acordat de Uniunea Jurnaliștilor din Banatul Istoric.