FOTO: Circuit moto la granița cu România?!

explo 1000x200

După ce săptămâna trecută o delegație din Biserica Albă s-a întâlnit cu oficialii orașului din Valea Bistrei, în prezența prefectului de Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, acum a venit rândul executivului din Oțelu Roșu să facă o vizită de lucru peste granițele țării.

Întâlnirea din această săptămână a durat câteva ore bune, perioadă în care reprezentanții la vârf ai comunei de la graniță, dar și cei ai orașului Biserica Albă și-au prezentat oferta de colaborare pentru partea română. Dacă perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană nu a excelat prin atragerea fondurilor prin proiecte, sârbii sunt puși pe treabă și încearcă să se transforme în specialiști la acest capitol. Pentru aceasta însă, au nevoie de un partener român. Locația și deschiderea adecvate le-au găsit la Oțelu Roșu, astfel că imediat a început colaborarea.

În prezenţa oficialilor de la Belgrad, reprezentanţii asociaţiilor persoanelor cu handicap şi de motociclism viteză sau ciclism au prezentat în detaliu proiectele pe care le-au pregătit cu mare atenție.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157639826805344″]

Acestea ar consta în construirea unor piste pentru biciclete, a unor bazine olimpice în care să se organizeze competițiile pentru persoanele cu dizabilități, dar vizată este și ridicarea unei piste moto pentru susținerea competițiilor de viteză. În cazul primelor două proiecte, obiectivele ar fi construite atât la Biserica Albă, cât și la Oțelu Roșu, însă pista pentru motociclism-viteză ar fi amenajată chiar la granița cu România.

Turismul de aventură, prioritar
Ideea ridicării unei piste moto a venit în urma deselor accidente care au loc în trafic și în urma cărora, de cele mai multe ori, motocicliștii sunt grav răniți din cauza neatenției șoferilor sau a vitezei pe care uită să o adapteze la condițiile de drum. Prin urmare, proiectul își propune încurajarea celor care iubesc sportul cu mulți cai putere, dar într-un mod controlat.

Pista ar urma să aibă o lungime de 4.000 de metri și o lățime de 13 metri. Proiectul prevede inclusiv ridicarea unui complex comercial și va permite practicarea mai multor activități, însă sportul va fi prioritar. Construcția va respecta normele impuse la nivel mondial, astfel încât să fie omologată și să poată găzdui competiții de motociclism viteză.

Valoarea proiectului este de 2,6 milioane de euro, însă oficialii sârbi au explicat faptul că va fi nevoie inclusiv de parteneri privați pentru susținerea proiectului.

Ofertele, analizate cu atenție

Cele trei propuneri care au plecat de la Biserica Albă și s-au îndreptat spre administrația din Valea Bistrei au în centrul lor dezvoltarea turismului. Deși proiectele sunt conturate în mare de comunitatea de peste granițele țării, oamenii au nevoie de un partener român. În perioada următoare, Primăria din Oțelu Roșu va analiza oferta și decide pe care dintre cele trei propuneri se va axa.

A fost o deplasare extrem de importantă și o întâlnire benefică, întrucât s-au clarificat mai multe aspecte legate de finanțare, dar nu numai. Vom analiza care dintre proiecte va avea cele mai mari șanse de finanțare, iar ulterior ne vom apuca de scrierea lor și vom lupta pentru a obține bani, alături de partenerii noștri sârbi, de la UE. Cert este că la Oțelu Roșu avem nevoie de astfel de initiative, pentru că până acum acest subiect nu a fost abordat de administrația anterioară”, a declarat Luca Mălăiescu, edilul-șef al orașului, pentru www.expressdebanat.ro .

Acesta a fost însoțit la Biserica Albă de la o delegație consistentă din Primăria Oțelu Roșu, care va pune umărul pe viitor la concretizarea proiectelor prezentate peste granițele țării.

banner 970 x 250