OFICIAL. Iulian Dascălu, patronul Iulius Group, este cetățean de onoare al Timișoarei

Omul de afaceri ieșean Iulian Adrian Dascălu, patronul grupului Iulius, va fi oficial cetățean de onoare al Timișoarei. Consilierii locali timișoreni au votat, în ședința ordinară de luni, ca omul de afaceri să primească distincția pentru contribuția la dezvoltarea economică și nu numai a capitalei Banatului.

De altfel, la inaugurarea Iulius Town edilul Nicolae Robu a și anunțat că Dascălu va primi acest titlu. Proiectul a trecut fără mari probleme în Consiliul Local Timișoara. „Domnul Iulian Dascălu, primul şi cel mai mare dezvoltator şi operator român de centre comerciale de tip mall din România, este îndreptăţit să primească acest titlu, având în vedere performanţele din întreaga sa carieră. Prin proiectele create, a avut un rol important în dezvoltarea urbanistică, dar mai ales în cea economică a oraşelor alese pentru planurile sale de afaceri. Presa de business l-a inclus în prestigioase topuri naţionale ale celor mai valoroşi manageri şi oameni de afaceri”, se arată în expunerea de motive a proiectului de HCL.

Primul mall din Timișoara a fost deschis în anul 2005. În 2009, clădirea a fost extinsă, iar acum, în 2019, lucrurile au trecut la nivelul următor, odată cu proiectul denumit inițial Openville, rebotezat apoi Iulius Town. Investiția totală este de 220 de milioane de euro. Pe lângă aspecte economice, care țin de magazine, restaurante sau cafenele noi, precum și o mulțime de spații de birouri, așadar, taxe și locuri de muncă bine plătite, un alt aspect important este contribuția la regenerarea urbană a orașului, deoarece ansamblul arată ca un adevărat orășel verde în miniatură.

Iulian Adrian Dascălu deține Iulius Group din 1991. În anul 2000, Iulius Mall Iași din cartierul Tudor Vladimirescu a fost primul mall din România, construit în afara Bucureștiului. A urmat Iulius Mall Timișoara, Iulius Mall Cluj, Iulius Mall Suceava și Palas Mall Iași, un proiect asemănător Iulius Town, ce a inclus și Palatul Culturii din Iași. După anunțul că Dascălu va fi cetățean de onoare, unii timișoreni au invocat faptul că există bănuieli cum că afaceristul a colaborat cu Securitatea. În plenul de luni, consilierul local PNL Iulian Căldăraru a citit o declarație pe propria răspundere a ieșeanului care spune că nu a avut legături cu Securitatea.

Sursa foto: Inquam Photos