OFICIAL! Colterm intră în insolvență. Fritz: „E un mijloc de salvare”

Colterm intră oficial în insolvență. Decizia a fost luată, luni dimineața, de către Consiliul de Administrație al societății de termoficare al Timișoarei. Dominic Fritz susține că insolvența reprezintă soluția pentru reorganizarea companiei și a dat asigurări că „timișorenii vor avea și în viitor căldură și apă caldă”, însă a subliniat că este nevoie și de o majorare a prețurilor.

O decizie radicală a fost luată, în această dimineață, privind soarta Colterm. Consiliul de Administrație a hotărât ca societatea de termoficare a Timișoarei să intre în insolvență, ca urmare a uriașelor datorii pe care le are. Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a organizat o conferință de presă pentru a oferi mai multe informații.

În această dimineață, Consiliul de Administrație al Colterm a luat decizia să ceară protecția justiției prin declanșarea procedurii de insolvență. Vreau să spun din start că această decizie este o decizie pentru a continua serviciul public. Colterm a încercat numeroase variante, negocieri cu diverși creditori, etc, dar în contextul actual reorganizarea companiei prin procedura de insolvență este singura variantă și este necesară. Noi credem în termoficare în Timișoara, noi credem că acest sistem are un viitor și tocmai de aceea apelăm la protecția insolvenței, pentru că credem că acesta este mijlocul prin care putem să asigurăm furnizarea căldurii nu doar în această iarnă, ci și pe termen lung. În ziua de azi, procedura insolvenței este un mijloc de salvare a companiilor. În momentul în care se decide procedura de insolvență, înseamnă că datoriile istorice, și Colterm are datorii de peste 320 de milioane lei, vor fi blocate la nivelul care sunt și nu mai cresc și penalitățile de întârziere, care se adaugă de fapt la toată gaura de datorii. Foarte important pentru noi este că în momentul în care intrăm în insolvență, se suspendă toate încercările de executare silită, se suspendă toate încercările de recuperare de creanțe demarate împotriva Colterm pentru datoriile istorice. Este important pentru că banii ce au intrat acum la Colterm au intrat de obicei pe un cont poprit de cineva la care Colterm avea datorii și asta înseamnă că de fapt acești bani s-au dus la plata datoriilor, nu la plata facturilor curente, ceea ce a produs mai multe probleme la achiziționarea cărbunelui și gazului”, a explicat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a ținut să precizeze că abonații la sistemul de termoficare al orașului nu vor fi afectați de intrarea în insolvență și că această procedură nu a mai putut fi evitată, „în contextul de explozie al prețurilor”. De asemenea, Dominic Fritz a făcut din nou apel la Guvern să susțină compania și a vorbit despre necesitatea majorării prețului gigacaloriei.

Există trei surse posibile de unde ar putea fi acoperită această explozie de prețuri. Prima posibilitate sunt consumatorii Colterm, trebuie o majorare de tarif și, din păcate, nu putem să o evităm. A doua sursă este bugetul local, iar a treia sursă este Guvernul. Fără o intervenție a Guvernului în această iarnă va fi foarte dificil, spre imposibil, să se continue furnizarea de căldură și apă caldă în mai multe municipii din România. Astăzi am trimis o adresă către Prefectură, cu rugămintea de a fi trimisă mai departe Guvernului pentru furnizarea de cărbune din rezerva de stat”, a declarat Dominic Fritz.

Edilul-șef a mai precizat că vede intrarea în insolvență a Colterm ca pe o „șansă” și a dat asigurări că „timișorenii vor avea și în viitor căldură și apă caldă”. „Insolvența este o soluție pentru un plan de restructurare. S-a făcut cererea de intrare în insolvență abia acum pentru că acum s-a ajuns la concluzia că nu există altă variantă de a se plăti datoriile. Singura variantă de a face restructurarea societății este intrarea în insolvență”, a afirmat Dominic Fritz.

 

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/