OFICIAL. Adrian Torma, lăsat fără mandatul de primar! Modova Nouă, chemată din nou la vot!

Biroul Electoral Central a hotărât anularea alegerilor pentru funcția de primar al orașului Moldova Nouă, reluarea acestora în 11 octombrie și anularea candidaturii lui Adrian Torma la acest nou scrutin!

Liberalii din Caraș-Severin nu s-au lăsat până nu l-au scos din nou cu un picior afară din Primăria Moldova Nouă pe social-democratul Adrian Torma. Dacă mai întâi au încercat să împiedice candidatura acestuia, acum, la câteva zeci de ore după ce a câștigat alegerile pentru un nou mandat, au reclamat că victoria sa a fost obținută prin fraudă electorală. Biroul Electoral Central s-a lăsat convins de probele prezentate de reprezentanții PNL Caraș-Severin, astfel că, alegerile se reiau, la 11 octombrie. Alegeri la care Adrian Torma e interzis. Mai mult, va trebui să dea explicații organelor de cercetare penală.

O aberație, un abuz, o acțiune total nelegală, strigă social-democrații cărășeni! „Pe rolul Biroului Electoral Central s-au aflat niște sesizări cu privire la o eventuală fraudă, în urmă cărora s-au anulat alegerile și a fost scos din competiție candidatul Adrian Torma. Într-adevăr, potrivit dispozițiilor din Legea 115, art.39, lit.h, BEC soluționează sesizări privitoare la fraudă electorală putând dispune anularea alegerilor în cazul în care se constatată, pe baza probelor administrate, că votarea și stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraudă de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripția electorală respectivă. Noile alegeri ar trebui să aibă loc într-un astfel de caz în aceleași condiții, folosindu-se aceleași liste cu candidați. Excepție fac cazurile în care comiterea fraudei e reținută în sarcina unui candidat, în cazul în care candidatul e implicat direct în frauda ce a determinat anularea alegerilor”, a explicat social-democrata Gabriela Stuparu, fosta vicepreședinte a Tribunalului Caraș-Severin, dar și a Biroului Electoral Județean.

Fostul magistrat a subliniat cu această ocazie și lacunele legii. A arătat în acest sens că fraudă se stabilește de către BEC, de la caz la caz, pe baza probelor prezentate de cei care au invocat-o. Practic, dacă ești vizat de o asemenea acuzație, ești în imposibilitatea de a face ceva pentru a arăta că lucrurile stau altfel. „Pe baza probelor invocate de PNL Caraș-Severin nu se poate reține în niciun caz în sarcina lui Adrian Torma implicarea în această fraudă. Se reclamă că ar fi plecat, de la una dintre secții, președintele cu mașina, cu un sac de voturi, lucru total nedovedit. Sau că a plecat un membru al unei comisii dintr-o secție pe la prânz. Păi asta nu e treaba candidatului, e a președintelui de secție. Că nu bat nu știu ce cifre cu cele din tabletă, din nou, nu poate fi imputat candidatului. În plus, validitatea candidaturii nu e de competența BEC, ci a instanțelor, s-a stabilit că are dreptul să candideze”, a adăugat Gabriela Stuparu.

La prima vedere, lui Adrian Torma i se impută ceva de care nu are cum să se facă vinovat. Faptul că a intrat în competiție poate fi imputat doar Biroului de Circumscripție din Moldova Nouă, Tribunalului Caraș-Severin și, culmea, tocmai Biroului Electoral Central, care a respins plângerea PNL Caraș-Severin, validând astfel candidatura sa. Fraudarea alegerilor, dacă a avut loc, de asemenea, nu-i poate fi imputată lui Torma. Cel puțin așa reiese din cele prezentate de BEC. Dacă e cineva care a încălcat prevederile legale, e vorba tocmai de membrii comisiilor de votare, ai Biroului de Circumscripție Moldova Nouă, de organizatorul alegerilor, nu de competitor. Social-democrații vor contesta în instanță Hotărârea BEC, astfel că, la această oră, nu se cunoaște viitorul primar al orașului de la Dunăre.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/