Vezi aici cum se comportă foștii elevi pe băncile facultății!

Dezinteresul tinerilor pentru școală este simțit în cadrul liceelor și, mai nou, chiar și în facultate. Dacă promovabilitatea la bacalaureat arată atenția puțină acordată învățării, absențele nenumărate de la cursurile universității demonstrează că nepăsarea continuă.

Interesul elevilor pentru școală scade odată cu înaintarea în vârstă. Asta arată statisticile examenului de bacalaureat și prezența scăzută la cursurile din cadrul universității. Pentru a mobiliza studentul și a-l readuce la viața de școlar, profesorii din cadrul Universității „Eftimie Murgu” au inițiat o amplă campanie de conștientizare.

Din păcate, undeva s-a întâmplat o ruptură și tinerii noștri nu mai sunt chiar așa aproape de școală cum  ar trebui să fie. În primul rând, prezența este o problemă la facultate și prin faptul că vin cu obiceiul de a nu frecventa activitățile din liceu. Putem constata acest lucru la orele de curs, unde în anul I am găsit săli pentru noi neobișnuit de goale la începutul semestrului.  Pentru aceasta, am început o campanie destul de serioasă de conștientizare a tinerilor că prezența la universitate conform legii este obligatorie și nu avem numai învățământ la distanță la universitatea din Reșița”, a explicat pentru Express de Banat rectorul universității, Doina Frunzăverde. Aceasta precizează faptul că parte din campanie au fost telefoanele date la studenți acasă pentru a se discuta cu fiecare în parte obligațiile pe care aceștia le au în calitate de student al universității.

S-au observat absențe în special la secția de inginerie, specializare care are mare nevoie de prezență pentru acumularea de cunoștințe nu doar teoretice, ci și practice. „La inginerie, aceste abilități practice sunt foarte, foarte importante, motiv pentru care nu vom face rabat la prezență și am făcut o serie de acțiuni de aducere a tinerilor către școală, inclusiv telefoane pe care le-am dat în ultimele săptămâni acasă. Am încercat să vorbim cu tinerii, am încercat să vorbim cu profesorii, trebuie să înțeleagă faptul că prezența nu numai că este obligatorie prin regulament, dar este absolut necesară pentru a putea să te formezi”, a mai adăugat rectorul UEM.

Pe când profesorii încearcă să reînvie interesul studenților prin explicarea importanței participării la cursuri, reprezentanții Ligii Studenților Universității „Eftimie Murgu” susțin că nu știu nimic despre această campanie amplă de conștientizare.