Obezitatea şi impactul acesteia în contextul COVID-19: „Teama de moarte m-a făcut să slăbesc”

Apariția temutului virus pe teritoriul României, urmată de lunile de izolare, a făcut ca instinctul primar al omului, foamea, să atingă cote maxime. De teama de a nu rămâne fără hrană, populația a făcut din mersul la supermarket un adevărat maraton, golirea rafturilor, în câteva secunde, întrecând inclusiv trucurile de magie. Pe atunci, nimeni nu punea preț pe cât de dăunător poate fi cocktailul alimentației în exces, coroborat cu sedentarismul, totul până într-o zi…

Cercetători din întreaga lume au adus în discuție, pe tot parcursul anului trecut, riscul enorm la care pot fi supuse persoanele supraponderale în eventualitatea contactării virusului SARS-CoV-2, aceștia încurajând statele nu doar să acorde un interes major acestui subiect, ba chiar să demareze inițiative de promovare a unui stil de viață sănătos.

„Sunt o persoană gurmandă. Dintotdeauna mi-au plăcut mâncărurile bine gătite, dulciurile și, de ce să nu recunosc, produsele fast-food. În adolescență, am încercat fel și fel de diete, dar, la final, număram dublul kilogramelor pe care, cu sacrificii enorme, reușeam să le dau jos. Sportul nu a fost niciodată punctul meu forte, dar atât timp cât ești tânăr nu prea te preocupă sănătatea. În lunile de izolare, am ajuns să depășesc 100 de kg și gândiți-vă ce înseamnă acest lucru pentru o minionă. Văzând că lumea din jur oricum nu mai punea preț pe felul în care arată, nici eu nu credeam că am trecut prin cine știe ce transformare, totul până când cineva din cercul de prieteni a contactat noul coronavirus. Am început să mă deplasez din ce în ce mai greu, oboseam repede și abia mai puteam respira. Deși, la început, nu credeam în toată povestea cu pandemia, văzând la TV impactul pe care îl avea obezitatea în contextul infectării, văzându-mi în același timp apropiații cum luptau să rămână în viață, mi-am spus: «Stop! Așa nu se mai poate». Da, teama de moarte m-a făcut să slăbesc. Acum mă simt cu totul altfel. Am reușit să scap de câteva kilograme bune, doar prin alimentație, însă încă mai am momente când aș reveni la vechile obiceiuri. Nu știu dacă mă voi vaccina, nu cred în acest vaccin, dar consider că un stil de viață sănătos, mai exact, un om fără comorbidități, poate lupta aproape cu orice boală și chiar poate ieși învingător.”, aceasta este soluția pusă în aplicare de o doamnă în vârstă de peste 40 de ani, care a ținut să tragă un semnal de alarmă legat de influența pe care o pot avea asupra sănătății viciile culinare.

Alexandru Bându – specialist în kinetoterapie și motricitate specială –, despre impactul COVID-19 asupra cetățenilor din Moldova Nouă

„Într-adevăr, lunile de izolare i-au determinat pe oameni să consume cantități enorme de alimente nesănătoase. Din fericire, în ultima vreme, am observat că lumea a început să consume mai mult decât până acum fructe, legume şi tot mai puțin alimente procesate. Referitor la efectele virusului ucigaș asupra sănătății, în afară de traume medicale (leziuni la plămâni sau la alte organe interne), pandemia are efect şi asupra psihicului omului: tristețe, închiderea în sine şi chiar depresie. E drept că tot mai multe persoane au folosit ca scuză măsurile impuse de autorități pentru a se eschiva de la mișcare. Eu, spre exemplu, am oferit, în mod gratuit, suport online pentru toți doritorii de exerciții fizice, dar şi vizavi de recuperarea medicală pentru diferite diagnostice care se pot trata de acasă. Aș vrea să reiterez faptul că o alimentație corectă, consumul suficient de lichide şi recreerea, cu exerciții fizice, duc la un echilibru fizic, dar şi mental. Mişcarea înseamnă viață, iar sportul înseamnă sănătate, atât timp cât este executat corect!”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/