Oare câți politicieni au luat *BAC-UL?

Sper că nici măcar unul. Bacalaureatul, poate. Bacul, eventual. Multă lume se preocupă acum să-și pună poze cu diplome în galantarul facebookist. Atenție însă la cum scriem – colocvial și prietenește – cuvântul care ascunde o realitate așa de importantă.

Bacul nu trebuie considerat ori scris ca acronim (cuvânt format din prima sau primele litere ale cuvintelor dintr-o denumire). Poate că el e încărcat de semnificații personale, dar nu avem de ce să îl scriem cu majuscule. Familiarul bac [BACALAUREÁT s. (fam.) bac. (A reușit la ~.) – www.dexonline, sursa: Sinonime 2002], cu o recunoscută nuanță argotică [bac s. n. sg. (școl.) examen de bacalaureat – www.dexonline, sursa: Argou], devine *BAC în multe contexte. Este însă greșit, nejustificat.

Invocând licența poetică ori efectul stilistic, putem transforma orice în orice, într-un veșnic și neobosit joc între majusculă și minusculă. Într-o formație neutră, pur informativă, bacul rămâne bac, articulat fără cratimă. Câteva greșeli: „«Am luat BAC-ul cu 10 şi licenţa la REI-ASE cu 9,80», a declarat Andreea Paul Vass.” (romanialibera.ro); „Traian Băsescu: «Am luat Bac-ul cu 7,50». E mai greu să copiezi când nu vezi bine cu un ochi.” (www.timesnewroman.ro); „Nu-s tocilară, și nici româncă, dar am luat BAC-ul cu peste 9.50” (www.eva.ro); „BAC-ul și remunerația după… competențe” (www.digi24.ro); „A început BAC-ul olimpicilor! Azi e prima probă” (www.a1.ro); „Tinerii care n-au luat BAC-ul, dar s-au grăbit să ia ajutorul de șomaj” (www.stirileprotv.ro).

Avem prof, profă, profi, profe, nu? Și nu s-a gândit nimeni la varianta *PROF! Cred că e cea mai simplă analogie pe care o pot face. Două colocvialisme ale lumii educaționale: prof și bac.

Să nu ne apuce cumva teama că bacul ar putea fi doar ambarcațiune! Nu, nu e. Bacul e și examenul maturității. Ce clișeu jurnalistic! Există multe cuvinte care se scriu la fel și se pronunță la fel, dar, în ciuda învelișului sonor identic, descriu realități diferite. Cine s-a pregătit pentru bac, sigur a ajuns și la capitolul Omonime (omonim: cuvânt care are aceeași formă și aceeași pronunțare cu alt cuvânt sau cu alte cuvinte, de care diferă ca sens).

În final, două (re)surse bune:

  1. bac s. n. (fam.) Examen de bacalaureat. • pl. –uri. /< fr. bac, abr. de la baccalauréat. (Dicționar explicativ ilustrat al limbii române, 2007);
  2. bac s. n. sg. (școl.) examen de bacalaureat (Dicționar de argou al limbii române, 2007).
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/