Oamenii nimănui! Dezinteres electoral și politic pe ruta Nicolinț – Iam!

Cum au ajuns localitățile de dincolo de Nicolinț să fie, de fapt, dincolo de civilizație?! Primarul Nicolae Orăvicean nu menajează pe nimeni atunci când explică situația Drumului Județean 573A, un drum impracticabil, care pune în pericol viețile câtorva mii de oameni și care aduce până la Iam numai necazuri: abandon școlar, pierderea locurilor de muncă și sărăcie!


Dezinteresul manifestat timp de mai bine de două decenii față de drumul Nicolinț – Iam e justificat de obstrucțiile de ordin politic sau alte motive?! Primarul comunei Berliște, cel care a trimis vagoane întregi de sesizări în toate direcțiile, e cel mai îndreptățit să ofere răspuns: „În primul rând, putem vorbi despre dezinteresul și proasta gestionare a DJ-urilor de către deținător, în ultimii 27 de ani, indiferent de cine s-a perindat la conducere ca și structură de partid. Lipsa de profesionalism a funcționarilor care au misiunea să facă strategii multianuale, să stabilească criterii, să facă documentații și să planifice investițiile, astfel ca în fiecare an să se reușească îmbunătățirea condițiilor de trafic pe DJ-uri. Multe instituții din județul nostru dau impresia că funcționează doar pentru ele, uitându-și menirea publică și civică. Există în CJ funcționari pregătiți, amabili, pozitivi, dar foarte puțini!”

Nicolae Orăvicean cunoaște și alte motive pentru care drumul Nicolinț – Iam e un dezastru. Slaba reprezentare a zonei Oravița la nivelul deciziei politice și administrative județene și dezinteresul electoral și politic pentru comuna Berliște, comună situată lateral de căile rutiere naționale și cu număr de locuitori mai mic, sunt alte motive indicate de edilul-șef. „Aici intrăm într-un cerc vicios. Orice așezare umană intră într-un proces de declin, indiferent de potențialul economic, dacă accesul spre respectiva așezare nu este facilitat de căi rutiere modernizate. Efortul făcut de mine pentru îmbunătățirea condițiilor de viață din comună este umbrit, chiar anulat de problema drumului județean. Ori atât la nivel guvernamental, cât și al instituțiilor de conducere județene, orice efort de modernizare al unei comune trebuie susținut și încurajat”, mai spune primarul Orăvicean.

Actuala conducere a Consiliului Județean Caraș-Severin a pus drumurile județene pe lista de priorități. Și asta pentru că situația rețelei de drumuri județene e catastrofală. Ceea ce nu s-a modernizat, întreținut și reparat mai bine de 20 de ani e însă greu să se asfalteze peste noapte. Unde mai pui că drumurile cărășene n-au fost nici măcar intabulate?! Se caută soluții, se așteaptă bugetul și atunci se va interveni de îndată și pe DJ 573A. O mână de ajutor ar putea da și parlamentarii de Caraș-Severin. Au ocazia să le expună problema celor care au soluții pentru toate. Cel mai probabil, acest drum le-a scăpat din vedere lui Liviu Dragnea și premierului Viorica Dăncilă, cei care au scos satele românești din noroaie!

CITEȘTE ȘI:

Dincolo de Nicolinț, dincolo de civilizație! Lapte la preț de apă chioară, drept îngrădit la educație și acces limitat la un loc de muncă!