A treia campanie de donare de sânge din acest an în orașul de la malul Dunării, intitulată „Împreună dăruim viaţă”, a fost un real succes. Localnicii din Moldova Nouă au înțeles cât de important este gestul lor pentru cei aflați în impas.
Bisericile ortodoxe din Moldova Nouă, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină Reșița, au demarat astăzi, 9 octombrie, o nouă campanie umanitară de donare de sânge în cadrul Policlinicii Spitalului Orășenesc Moldova Nouă. Directorul CTS Reșița, dr. Rodica Neaga, a prezentat pentru expressdebanat.ro cum au decurs lucrurile, dar și cât de receptivi au fost oamenii în cadrul acestui demers: „Lucrurile au decurs foarte bine. Ne bucurăm foarte mult că oamenii s-au prezentat la chemările noastre de a dona sânge. Se știe că în fiecare zi e nevoie de acea picătură de viață care este sângele. Numărul de cazuri din spitale crește, numărul de boli cronice cu evoluție gravă sunt din ce în ce mai multe și e nevoie de sânge. Mai mult decât atât, îmi plac oamenii din Moldova Nouă pentru că se prezintă și sunt dornici de a dona sânge, în același timp sunt conștienți că e nevoie de sânge. E mult mai bine decât în alte locuri, inclusiv, decât la Reșița, unde avem mai puțini donatori”.
Cu privire la grupele de sânge, la mare căutare în județul Caraș-Severin se numără: 0 (I) pozitiv, A (II) pozitiv, B (III) pozitiv, în timp ce grupele de sânge cu Rh negativ sunt mai rare, motiv pentru care, din acest punct de vedere, cei care donează sunt mai puțini.
Dincolo de avantajele materiale de care beneficiază fiecare donator (tichete de masă, o zi de concediu plătit etc), dr. Neaga a explicat și care sunt avantajele donatorului cu privire la sănătate: „Este foarte bine să donezi! În primul rând, crește imunitatea organismului, organismul este mai rezistent în cazul traumatismelor, în caz de hemoragie. În același timp, noi oferim și analize gratuite, iar cu ajutorul acestor analize pot ieși la iveală anumite afecțiuni de care oamenii nu știu”.
Pe lângă cei peste 20 de donatori care s-au prezentat astăzi la unitatea spitalicească de la malul Dunării au existat și persoane care au fost respinse din diferite motive medicale: herpes bucal, neîncadrarea în valorile normale ale tensiunii arteriale: „Sunt multiple afecțiuni care au contraindicație la donare”, a mai punctat directorul CTS Reșița.
Ținând cont că această campanie umanitară a beneficiat de implicarea bisericilor din zonă, preotul Gheorghiță Băloi care își desfășoară activitatea în cadrul Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a explicat cum au perceput enoriașii acest demers, enoriași care, la început, nu înțelegeau prea bine de ce se implică biserica în astfel de campanii umanitare: „La momentul actual, suntem la a VIII-a campanie de genul acesta în ultimii patru ani. Hristos ne învață și ne spune că cea mai mare poruncă este să ne iubim aproapele ca pe noi înșine și mai mare dragoste decât să dai viață pentru un om nu există. Prin urmare, sângele e viață. De aceea am crezut că e necesar să ne implicăm în acest demers civic. Am observat că, de la an la an, oamenii au început să conștientizeze importanța acestui demers și să fie fideli. Datorită informațiilor pe care oamenii le găsesc fie pe paginile de socializare, fie prin intermediul articolelor dumneavoastră, aceștia răspund pozitiv campaniilor de donare de sânge”.
Mai mult decât atât, părintele Băloi spune că mulți dintre cei care participă la campaniile de donare de sânge își donează bonurile de masă către cantina de săraci a Bisericii, însă cel mai important lucru pe care Băloi îl aduce în prim plan se referă la salvarea de vieți: „Ne bucurăm că oamenii răspund pozitiv, scopul nefiind acela de a obține vreun folos material”.