Oameni blocați în case din cauza șuvoaielor și localități fără energie electrică. Pericolul persistă!

Seară de coșmar pentru mai mulți localnici din Caraș-Severin. Codurile portocalii care anunțau ploi, grindină și intensificări ale vântului au lăsat pagube însemnate în urmă: oameni blocați în case, localități fără energie electrică și copaci puși la pământ.

Alarma s-a dat în jurul orei 15, atunci când a fost emis primul cod portocaliu de vreme rea. Acesta a lăsat fără energie electrică localnicii din Moniom, Colțan, Valeapai, Ramna, Scăiuș, Duleu, Vermeș și Ersig.

În jurul orei 17, codul portocaliu a fost prelungit, iar acesta din urmă a făcut prăpăd. Un copac a fost răpus de vântul puternic și a blocat un sens de mers pe Drumul Național 57B (intersecția dintre Drumul Național 6 și comuna Iablanița). După câteva zeci de minute, carosabilul a fost eliberat de drumarii de la Orșova.

Aproape de ora 19, numărul localităților rămase fără curent a crescut. Au apărut pe listă Ocna de Fier, Dognecea, Șumița și Borlovenii Noi. Ba mai mult, în satul Cornișoru din comuna Băuțar, 19 gospodării au fost afectate de inundații din cauza scurgerilor de pe versanți care au colmatat rigolele la câteva podețe. Trei case au fost înconjurate de apă, iar locatarii au rămas blocați. Aceștia au putut să iasă abia după decolmatarea rigolelor și retragerea apelor, ne-a transmis Magdalena Tocmelea, purtătorul de cuvânt al ISU „Semenic”.

Fără curent electric au rămas și localitățile Fîrliug, Remetea Pogăniș și Poiana Mărului. Alimentarea cu energie electrică a revenit în toate localitățile afectate abia la miezul nopții.

Pericolul pare să nu fi trecut însă. De la ora 14 până mâine, la ora 23, este în vigoare o informare de instabilitate atmosferică accentuată în vestul, centrul, nordul și nord-estul țării, precum și la deal și la munte. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua și aspect de vijelie și căderi de grindină. În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala doar izolat. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 15-20 l/mp și izolat 30-40 l/mp.

Nu este exclus ca această informare să se transforme din nou în coduri galbene sau portocalii.