O zonă din Timișoara, sufocată de ambrozie! Amenzile pot ajunge la 2.500 de lei!

Ambrozia crește în voie lângă un cartier de vile din Timișoara. Poliția Locală aplică amenzi pe bandă rulantă, dar proprietarii nu se grăbesc să își curețe terenurile.

Locuitorii de pe Calea Torontalului și din cartierul de vile din apropiere sunt îngroziți de câtă ambrozie a fost lăsată să crească lângă casele lor. Oamenii și-au instalat pe telefonul mobil și o aplicație care, cu ajutorul stațiilor de măsurare a calității aerului din oraș, transmite, în timp real, riscul de alergie la plante.

„În zona aceasta îmi arată că riscul este foarte ridicat la ambrozie, adică 12. La pelin este înalt, iar la ierburi – mediu. Nu este normal așa ceva. Tot aștept să scadă, dar… nimic.”, a spus un localnic. 

„Strănutăm întruna. Sunt terenuri în zona asta de care nimeni nu s-a atins. Ambrozia poate provoca alergii extraordinar de urâte și normal că ne deranjează.”, a mai spus un alt locuitor a cărui casă se află la câteva sute de metri de terenul împânzit de buruieni.

Autoritățile au identificat mai multe zone neîngrijite din Timișoara și au tăiat amenzi. „Polițiștii locali au aplicat, anul acesta, peste 110 sancțiuni proprietarilor de terenuri care nu le-au îngrijit și pe care cresc inclusiv plante alergene. Sancțiunile conform HCL 271/2007 pentru astfel de fapte pot ajunge până la 2.500 de lei.”, a declarat, pentru Express de Banat, Daniela Seracin, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Timișoara. 

Chiar și așa, amenzile par să nu îi sperie pe cei care dețin proprietăți. Alergia la ambrozie provoacă mâncărimi ale ochilor, secreție nazală apoasă și lăcrimare. Medicii recomandă consult de specialitate pentru că, netratată, poate duce la complicații grave precum astmul bronșic.