O treime dintre elevii din Timiş învaţă online. Unde sunt cele mai mari probleme?

Elevii din judeţul Timiş se conformează noii forme de învăţământ. 75% dintre ei folosesc în acest moment platforma online când vine vorba de studii. Probleme sunt în special în mediul rural, unde nu toţi elevii beneficiază de tehnologia necesară, însă Inspectoratul Școlar Județean face eforturi din acest punct de vedere pentru a asigura tuturor elevilor accesul la învăţământul online.

75% dintre elevii din judeţul Timiş au făcut lecţii online în ultima lună şi jumătate, anunţă inspectorul şcolar general, Marin Popescu, 15% au utilizat acest sistem parţial şi 10% nu au utilizat mijloace de comunicare online. În total, 63.637 de elevi, preşcolari, şcolari şi postliceu s-au conformat noii forme de învăţământ.

Marin Popescu, inspectorul şcolar general, recunoaşte că judeţul Timiş nu a fost pregătit din punctul de vedere al resurselor pentru acest timp de învăţământ şi a trebuit să se adapteze din mers situaţiei. Sincope există în special în mediul rural, unde nu toţi copiii beneficiază de resurse informatice.

„Nu am făcut o trecere de la învăţarea faţă în faţă la învăţarea online. Dar mulţumesc colegilor mei profesori pentru efortul pe care l-au depus pentru a se adapta la această situaţie nouă. Cred că sănătatea tuturor este mai importantă decât orice. Trebuie să recunoaştem că am avut o sincopă din punct de vedere al învăţării online. Vorbim aici de inechitate rural-urban din perspectiva echipamentelor informatice, atât la nivelul elevilor, cât şi al profesorilor, vorbim de un nivel diferit de competenţe digitale atât pentru elevi cât şi pentru profesorii din mediul urban şi rural, vorbim de lipsa resurselor şi aici mă refer la internet şi la echipamente informatice.”, a precizat Marin Popescu, inspector şcolar general.

Eforturi de adaptare la noua formă de învăţare

Din punctul de vedere al Inspectoratului Şcolar, s-au făcut eforturi mari pentru a suplini această lipsă de resurse informatice.

„Am apelat la autorităţile publice locale, la companiile furnizoare de internet telefonie. Am găsit înţelegere şi suntem pe un trend ascendent din perspectiva finalizării unor parteneriate la nivelul judeţului. În zilele următoare numărul celor care vor avea acces la internet şi la restul informaţiei va creşte. În acest moment un procent de 75% dintre elevi participă la învăţarea online.”, a spus Marin Popescu.

Toţi elevii vor avea situaţia şcolară încheiată

Inspectorul şcolar general a dat asigurări că toţi elevii vor avea situaţia şcolară încheiată. Vor conta media semestrului I, notele pe care le-au obţinut în ce de-al II-lea semestru şi cele primite în această etapă de învăţare online până la 12 iunie.

„Anul şcolar cu siguranţă se va încheia într-un context diferit faţă de anii trecuţi. Toate lucrurile sunt în favoarea elevului din această perspectivă, pentru că nu vor mai reveni la şcoală în acest an şcolar şi  cred că e important să spun că toţi elevii vor avea situaţia şcolară încheiată, atâta timp cât se conformează măsurile luate de către unităţile de învăţământ. Ne vom folosi de media semestrului I, de notele pe care le-au obţinut în semestrul al II-lea, de notele pe care le-au obţinut în această etapă de învăţare online de acasă până la 12 iunie. Atunci se finalizaează anul şcolar pentru toţi elevii şi atunci vor avea situaţia şcolară încheiată.”, a punctat Marin Popescu.

Sunt şi anumite excepţii, elevii care sunt în învăţământul profesional şi care au situaţie diferită.

În acest moment nu pot da un răspuns referitor la aceşti elevi, pentru că acolo avem şi o perioadă de practică pe care elevii ar trebui să le înceapă după 12 iunie. La sfârşitul lunii iulie se încheie pentru o parte dintre elevii din învăţământul profesional situaţia la învăţătură. Pentru această categorie vor veni precizări din partea Ministerului. Se lucrează la instrucţiuni, astfel încât şi aceşti elevi să încheie situaţia cu bine.”, a mai spus Marin Popescu, inspector şcolar general.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/