O tradiție unică în Banat a luminat cerul pe valea Timișului și Bistrei

Tradiția continuă la poalele munților Țarcu și Muntele Mic. Astă noapte s-au înălțat focurile, un simbol al păstorilor care se încălzeau la foc, primii care au aflat despre vestea nașterii Fiului lui Dumnezeu.

Dacă în mai toate satele de pe valea Timișului și Bistrei sătenii s-au adunat la intersecție de drum pentru a pregăti cel mai mare foc, ce a fost întreținut pe timpul nopții, la Oțelu Roșu Primăria a dorit să continue tradiția începută în zona Gura Jgheabului cu muzică populară, răchie fiartă și fasole cu cârnați. Potrivit primarului Luca Mălăiescu, peste 300 de oțelari au întreținut focul înalt de câțiva metri, au cântat colinde și au jucat pe muzica lui Luci Lădariu, acompaniat de formația lui Nicușor Țunea.

IMG-20161224-WA0010

„Este a treia ediție la Oțelu Roșu, când ne dorim să întâmpinăm Nașterea Mântuitorului așa cum se cuvine. Este o tradiție unică în Banat și cum păstorii erau primii martori ai venirii pe lume a Fiului, o dovadă a harului lui Dumnezeu faţă de oamenii simpli, faţă de cei săraci şi neînsemnaţi și noi astăzi am dorit să oferim oamenilor simpli de pe valea Bistrei, din Oțelu Roșu o fărâmă din tradiția noastră. Și cum se organiza în fiecare an câte un foc la intersecție de drumuri în Oțelu Roșu am zis că o manifestare unică, organizată este binevenită aici la Gura Jgheabului”, a menționat primarul Luca Mălăiescu.

Focurile s-au înălțat și la Turnu Ruieni, Borlova, Buchin, Obreja, până la Bucova, cu participarea în special a tinerilor care au colindat, au rostit tot felul de glume și s-au încălzit cu vin fiert și răchie fiartă. În popor se spune că focurile alungă spiritele rele și vestesc Crăciunul, cea mai iubită sărbătoare a anului. Spre dimineață tinerii au plecat la casele lor, lăsând locul copiilor care dis de dimineață au plecat în colindat cu pițărăii, un obicei foarte vechi păstrat în Banatul de Munte ca toţi copilaşii să vestească încă din Ajun Naşterea lui Hristos.

IMG-20161224-WA0015