Peste câțiva ani, timișorencele vor naște în maternități care nu vor semăna cu cele două existente azi în oraş, destul de învechite. Atât primăria, cât și consiliul județean au proiecte pentru maternități ultramoderne. Pentru cea a autorităților județene s-a depus o singură ofertă la licitația pentru construcție. Este vorba de o asociere de cinci firme, în care regăsim și o companie controversată din Arad!
Cele cinci firme care s-au constituit într-o asociere pentru construcția maternității sunt: SC Hospital Technical Solutions SRL, SC TEHNODOMUS SRL, SC SFERA CON SRL, SC TEHNOPLUS MEDICAL SRL și SC PROJECTMAK SRL. Sare în ochi un nume, SC Tehnomodus SRL, o firmă de construcții din Arad. Compania a fost implicată și în ridicarea stadionului din Arad pe locul vechiului Francisc von Neumann. Arena are o poveste încâlcită, deoarece, după mai bine de cinci ani, construcția e departe de a fi ridicată. De altfel, la ultima licitație, pentru finalizarea vestiarelor și a zonei pentru presă, nu s-a prezentat nicio firmă!
Presa din Arad scrie că Tehnomodus e „firma de casă” a primăriei din orașul de pe Mureș. De asemenea, tot colegii noștri din Arad au scris recent că la tribunele deja ridicate ale viitorului stadion au apărut deja crăpături în beton. Mai mult, în luna februarie a acestui an Virgil Sorin Henț, administrator al firmei Tehnomodus, a fost trimis în judecată pentru dare de mită în formă continuă.
O maternitate ca în Occident, lângă Spitalul Județean Timișoara
Consiliul Județean Timiș va ridica noua maternitate în spatele Casei Austria, lângă Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”. Investiția se ridică la peste 50 de milioane de lei, iar o mare parte a banilor va veni prin programul Interreg Ungaria-România. Maternitatea va avea o suprafață de 6000 mp, dintre care 4.761 mp, suprafață utilă. Vor exista compartimente de fertilizare în vitro, obstetrică-patologică, ginecologie, chirurgie laparscopică și histeroscopică, obstetrică fiziologică și spitalizare de zi. De asemenea, sunt prevăzute compartimente de terapie intensivă, prematuri, nou-născuţi eutrofici şi facilități pentru însoţitori. Maternitatea va avea și o secție ATI, bloc operator, săli de naşteri și camere de gardă.
Faţă de proiectul autorităţilor locale, deocamdată, maternitatea Consiliului Județean Timiș este într-o fază mai avansată, cu licitația aproape de finalizare. „Vom avea o maternitate de care putem fi mândri, care se va putea compara cu orice unitate medicală specifică din vestul Europei. O facem ca la carte. Pe lângă construcția clinicii, proiectul prevede și dotarea acesteia cu echipamente moderne. Principalii beneficiari vor fi timișenii, timșorenii, dar având în vedere amploarea investiției, putem spune că vom avea o maternitate regională, care va oferi servicii de top pentru întreg vestul țării.”, spune președintele CJ Timiș, Călin Dobra.
După ce lucrările vor fi demarate efectiv, termenul pentru construcția maternității este de 24 de luni.