O singură capitală europeană a culturii, mai mulți organizatori de evenimente. Nica: „Ideal era o singură structură de implementare”

festivalul luminilor la Timisoara

Axați mai mult pe contre politice în ultimii doi ani, partenerii instituționali ai proiectului TM2023 au reușit pe finalul anului trecut să ajute orașul să intre în atmosfera specifică unei urbe care este capitală culturală. Deschiderea oficială a evenimentelor din cadrul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii va avea loc în weekendul 17-19 februarie, însă neoficial, startul anului titlului a fost dat în noaptea de Revelion. 

Mii de oameni au fost, de Revelion, pe străzile orașului, la evenimentele organizate de Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură, în Piața Operei și Libertății, fie la Bastionul Theresia, acolo unde Consiliul Județean Timiș a organizat Festivalul Luminii, o petrecere cu DJ, lasere și instalații de lumini. Dintre acestea, evenimentul organizat de administrația județeană a fost anunțat ca reprezentând deschiderea anului cultural TM2023.

„Organizarea efectivă a acțiunilor culturale prinse în programul cultural este separată între primărie și consiliul județean, asta fiind propunerea primăriei, nemaidorind să implementăm proiectul prin intermediul asociației, unde eram la comun. Primăria a refuzat să mai sprijine asociația, dar chiar și așa, am ajuns la un acord pe această implementare separată, într-un fel normală, ținând cont de situația existentă în care nu mai putem să ne certăm între noi pe această temă extrem de importantă și fiecare să își asume răspunderea pe felia care ține de el – noi, prin instituțiile de cultură pe care le avem subordonate, primăria pe cealaltă parte, 75% din programul cultural.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

CITEȘTE ȘI: CJT a actualizat programul pentru TM2023. Castelul Huniade intră în cărți, însă doar exteriorul

Alin Nica admite că programul cultural ar fi arătat altfel dacă la vârful gestionării evenimentelor ar fi stat un manager cultural: „Legea nu permite să punem la comun bugetele decât într-o structură de implementare. Era asociația structura de implementare, care avea prevederi inclusiv legale în cum să folosească banii. Dar noi, spre exemplu, nu avem cum să dăm banii primăriei și să îi folosească ei. Dacă ar fi existat un manager pentru tot ce înseamnă acest proiect, programul cultural ar fi arătat altfel. Ideal era o singură structură de implementare. Am luat act că nu se dorește chestiunea asta și ne-am adaptat, nu aveam ce să facem. Am luat next best thing.”

Primarul Dominic Fritz a venit cu o altă abordare atunci când, la finalul lunii decembrie, a fost lansat programul cultural pentru 2023.

CITEȘTE ȘI: Scriitori de Nobel, concerte și expoziții. A fost făcut public programul pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii

„Nu este un secret că pe acest drum nu întotdeauna am mers în aceeași direcție, dar iată că mergem în aceeași direcție. De foarte multe uităm că nu primăria sau consiliul județean sau Ministerul Culturii, nu noi facem programul. Am descentralizat acest program și l-am dat comunității și iată, comunitatea îl va prezenta. Haideți să luăm această capitală și să o facem capitala noastră, a fiecăruia dintre voi. Nu este capitala primăriei, a consiliului județean sau a ministerului, ci a noastră a tuturor și fiecare dintre noi o poate transforma în această șansă istorică pentru Timișoara și pentru România.”, declara, la acel moment, Dominic Fritz.

Dincolo de primărie sau CJT, Universitatea de Vest pregătește multiple acțiuni culturale pentru 2023.

„Eu cred că mai mult de jumătate din bid book-ul primăriei îl ține UVT în spate. Cel puțin până în momentul acesta am bătut palma, să spun plastic, cu trei laureați de premiul Nobel, care vor veni în Timișoara. Cel mai important eveniment este conferința Smart Diaspora România, eveniment național pe care l-am avut în Timișoara sub cele 4 universități. Sunt 1.000-1.200 de români în smart diaspora, oameni cu super mari realizări în străinătate care să dezvolte tocmai această direcție de inovare, cercetare, know-how. Pentru că Timișoara este o zonă a muncii de bandă, în corporații. Pericolul pe următorii 10 ani este acesta al delocarizării și nu ne mai branduim cu nimic. Automotivele dispar încet încet, nu venim cu o zonă de inovare, de cercetare aplicată, efectivă. Și eu cred că aceasta va fi o oportunitate foarte mare.”, a declarat rectorul Marilen Pirtea pentru expressdebanat.ro.

Timișoara a preluat, alături de Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria), titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2023. Startul programului cultural va fi organizat de fiecare oraș în perioade diferite.

CITEȘTE ȘI: Operatorii culturali, așteptați cu proiecte pentru deschiderea TM2023! S-a lansat un nou program de finanțare

Primii care vor începe anul cultural 2023 sunt cei din Veszprem, în 21 ianuarie, grecii în 2 februarie, iar Timișoara a stabilit deschiderea oficială între 17 și 19 februarie. Autoritățile au anunțat pentru acele zile peste 50 de evenimente culturale, organizate în aer liber sau săli de teatru și muzee. Aici puteți consulta toate evenimentele culturale ce vor fi organizate în Timișoara, din 17 februarie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/