Fostul consilier local Adrian Orza a atras atenția asupra unei picturi murale executată pe fațada unui cămin din Complexul Studențesc, în cadrul proiectului TM2023. Orza a afirmat că în mod intenționat, însemne sfinte de pe un desen care înfățișează Catedrala Mitropolitană lipsesc.
„Imaginea Catedralei de la care au fost rase semnele Crucii. «Opera de artă» e girată de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană. E a doua oară când Catedralei noastre i se fac dispărute crucile. Data trecută s-a spus că e o eroare de IT. (…) O minciună, evident, întărită de noul episod de acum. În 1989, oamenii acestui oraș luptau în stradă împotriva unui regim represiv, ateu și odios. În genunchi, cu fața spre superba Catedrală Mitropolitană sute de mii de oameni spuneau Tatăl Nostru. Revoluția din decembrie 1989 a fost și una creștină. (…) O nouă «revoluție» își face prezența acum – (…) Progresismul. Înțeleg libera exprimare și tot ce ține de libertăți, am luptat și eu în stradă pentru ele. Dar nu mă voi lăsa ademenit că cred că toate aceste întâmplări sunt despre artă. Lăsați-ne simbolurile în pace! (…) Omul viitorului fără credință? O găină care aleargă fără cap, de colo colo.”, a scris Adrian Orza pe pagina sa de Facebook.
Pictura la care face referire Adrian Orza este una care înfățișează Revoluția din 1989, cu mulțimea de oameni care s-a strâns în Piața Victoriei, în fața Catedralei Mitropolitane din Timișoara. Adrian Orza spune că astfel de manifestări artistice umbresc imaginea completă a simbolului în sine. Pictura face parte dintr-un proiect al TM2023, care își propune să realizeze un traseu al picturilor murale pentru ca vizitatorii să cunoască mai bine orașul și istoria lui. Anul acesta, în Complexul Studențesc vor fi realizate 12 astfel de picturi.
CITEȘTE ȘI: Căminele studențești și-au schimbat înfățișarea! Cum arată acum Complexul?