Fumatul, asociat cu o severitate crescută a bolii COVID-19! Medicii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara te pot ajuta să scapi de acest viciu

Consumul de tutun reprezintă principala cauză de îmbolnăvire și moarte prematură în Europa. Conform statisticilor, în fiecare an, peste 700.000 de oameni se sting din cauza afecțiunilor cauzate de fumat.

În România, conform unui sondaj realizat de Comisia Europeană, consumul de tutun are o prevalență semnificativă, totalizând peste 5,5 milioane de fumători, dintre care mai mult de 5 milioane fumează zilnic. Prevalența fumatului este de 28 de procente în rândul celor cu vârsta peste 15 ani, aproape de media europeană (26%).

„Din păcate, s-a observat o creștere a interesului tinerilor față de produsele care conțin tutun. Astfel, putem spune că au apărut două noi categorii, cea a consumatorilor de tutun care vapează țigara electronică și cea a celor care consumă produsele de tutun încălzit.”, spune șef lucrări dr. Monica Marc, medic primar pneumolog în cadrul spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

leader board 728 x 90 px

Conform Global Youth Tobacco Survey, un alt sondaj, realizat în 2017, deși consumul de țigară clasică a scăzut în rândul tinerilor din România, procentul elevilor cu vârsta între 13 și 15 ani care au consumat un produs din tutun, inclusiv produsele din tutun încălzit, a crescut în 2017 faţă de 2013 cu 7,5 procente.

Anul 2020 a adus o nouă provocare, odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19. Studiile au arătat că fumatul este asociat cu o severitate crescută a bolii și chiar deces la pacienții spitalizați, infectați cu SARS-CoV-2.

„Fumătorii de tutun sunt mai vulnerabili la infectarea cu virusul SARS-CoV-2, deoarece actul de a fuma implică contactul degetelor, eventual a țigării contaminate, cu buzele, ceea ce crește  posibilitatea de transmitere a virusului de la mână la gură. Și consumul de narghilea implică adesea mai mulți consumatori, facilitând transmiterea virusului în comunitate. În plus, fiind încurajată munca la domiciliu, o bună parte dintre fumători cresc involuntar consumul de tutun.”, a mai spus medicul.

Un centru funcțional de consiliere pentru renunțarea la fumat se găsește în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara. Cei care doresc să nu mai fumeze pot primi sfaturi de la consilieri specializați, dar și recomandări de tratament.

„Din păcate, dacă anul trecut numărul fumătorilor care apelau la centrul nostru, pentru a scăpa de  aceasta afecțiune, de un ucigaș tăcut până la urmă, era destul de mare, în acest an, din cauza  pandemiei, din ce în ce mai puțini oameni ne trec pragul. De aceea, noi am gândit un program prin care putem să oferim consiliere telefonică, inclusiv psihologică, celor care vor să renunțe cu  adevărat la fumat. Este nevoie însă de multă răbdare și mai ales ambiție, știut fiind faptul că adesea e nevoie de mai multe tentative de renunțare.”, a declarat dr. Monica Marc.

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a pus la dispoziție o pagină de internet destinată celor care vor să afle mai multe amănunte despre campaniile antifumat și ceea ce trebuie să facă un fumător pentru a renunța la tutun. Aceasta poate fi accesată AICI.

Încă din anul 2002, în fiecare an, în a treia zi de joi a lunii noiembrie este marcată „Ziua națională fără tutun”.