O personalitate a Banatului într-o carte

lansarea cartii potpourri a lui gheorghe jianu
Stiri publicitate la Iulius Mall Timisoara po 1000x100px (3) Stiri si Publicitate din Baile Herculane pentru Timisoara si Resita untitled design set 970x90 px

În 1901, Gheorghe Jianu publica volumul „Potpourri”. După 123 de ani, cartea sa vede din nou lumina tiparului.

Învățător de frunte, Gheorghe Jianu a rămas în istoria Oraviței ca primul primar român ales al orașului. A fost însă și una dintre figurile proeminente ale perioadei de dinaintea întemeirii României Mari dar și a celei de după instalarea autorității românești asupra Banatului. A contribuit substanțial la dezvoltarea și folosirea limbii române, la promovarea spiritului românesc și a intereselor legitime ale românilor în zona Banatului istoric înființând în 1907 una dintre primele tipografii din Banat cu editură și gazetă în limba română.

Toate acestea au determinat-o pe strănepoata sa, Ariana Jianu, să urmeze la rându-i o carieră didactică dar și să reediteze cartea străbunicului său. „Despre personalitatea lui Gheorghe Jianu mi-a vorbit bunicul meu în copilărie. Învățător la Oravița, Gheorghe Jianu depășea barierele rigide impuse de regimul austro-ungar. Am reeditat cartea sa pentru a-l comemora pe acest om de cultură”, a spus Ariana Jianu cu ocazia lansării cărții străbunicului său în cadrul unui eveniment găzduit de Muzeul Banatului Montan din Reșița.

stiri si publicitate casino herculane by sungarden stiri si publicitate gif card de energie dacus 1000x100
Stiri din Timisoara Capitala Europeana Culturala, evenimentele continua si in 2024 1000x100 edb

Mulțumirile se îndreaptă către d-na prof. Maria Radu care a pus umărul la reeditarea cărții pe care ulterior a prezentat-o în mai multe rânduri. De asemenea, mulțumiri se cuvin Adei Cruceanu, cea care s-a ocupat de partea științifică și de tehnoredactarea cărții, dar d-nei prof. de istorie Florica Molnar, lui Daniel Luca și Nicolae Toma din partea editurii, conducerii muzeului care a pus la dispoziție toate documentele necesare și, nu în ultimul rând, tatălui Arianei Jianu. Prin eforturile lor, cartea lui Gheorghe Jianu „vorbește” din nou despre istoria Oraviței.

Stiri si Publicitate Timisoara, Resita, Hotel Versay aprilie 980x120 px Stiri din Resita si Timisoara banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/