Scad cazurile de COVID-19 la nivel național, dar locurile sunt încă pline la ATI. În zona roșie de la Spitalul Județean din Timișoara lupta pentru viață continuă, iar colectivul medical speră că situația se va îmbunătăți în următoarea perioadă.
Terapia Intensivă din zona roșie a Spitalului Județean din Timișoara este în permanență plină. Pacienți tineri sau în vârstă, dar nevaccinați luptă cu forme moderate și severe de COVID-19. Și mai dureros este faptul că proaspete mămici ajung la ATI și din nefericire pierd lupta cu noul virus.
„Ca și zilele trecute avem terapia intensivă plină. Toate paturile sunt ocupate, deci 11 în total. Nu prea avem timp între eliberarea paturilor și ocuparea lor. Fie avem pacienți în așteptare, fie în secțiile non-critice avem pacienți care se depreciază, fie vin din UPU. Și în primăvară am avut un val destul de mare, dar într-adevăr, ne-am așteptat ca și acest val să fie posibil la fel de mare. Avem în continuare pacienți în așteptare și asta ne arată că situația este serioasă. Din păcate avem foarte mulți pacienți tineri fără alte comorbidități, dar nevaccinați. Am avut și avem în continuare femei tinere însărcinate, altele care au născut. Mulți ginecologi poate că le spun pacientelor să aștepte cu vaccinarea, dar s-a demonstrat că este foarte important ca și gravidele să se vaccineze în orice moment al sarcinii. În general gravidele și lăuzele sunt deprimate din cauza sarcinii și boala poate evolua spre o formă gravă de Covid-19”, a explicat Raluca Cheresteș, medic rezident ATI.
Medicii spun că situația din ATI este cu mult diferită actualul context epidemiologic. În primul rând fluxul este continuu, vorbim despre aceeași patologie, cazurile sunt grave în proporție de 100%, iar rata de deces este mai mare.
„Din punct de vedere emoțional e deprimant, e greu, e obositor, fluxul este continuu. Este diferit pentru că avem pacienți cu aceeași patologie, este același tip de insuficiență respiratorie, mai ales că formele care ajung la noi sunt toate forme grave. Dacă avem pacienți intubați ajung cei cu forme foarte grave și atunci e destul de greu să îi desprindem de pe ventilator. Ne concentrăm pe aceeași patologie de fapt și e diferit. Rata de deces este mai mare. Într-o secție normală avem pacienți de terapie medicali și chirurgicali și cei chirurgicali au șanse, patologiile sunt reversibile sau mai reversibile decât în infecția cu Covid-19”, a mai explicat medicul.
Și cu toate acestea, există și bucurii.
„Ne motivează faptul că reușim să scoatem de pe ventilator un pacient și să vedem că forma lui severă regresează. Bucuria supremă apare atunci când reușim să trimitem un pacient acasă. Aceasta este cea mai mare bucurie. De acolo ne luăm puterea. În fiecare zi sunăm aparținătorii. Dimineața de obicei intrăm, vedem pacienții, ne uităm la ei, vedem cum evoluează de pe o zi pe alta și după ce ieșim din zona roșie sunăm familia. De obicei ținem legătura cu un singur membru al familiei ca să ne fie și nouă mai ușor. Oamenii sunt speriați și îi înțelegem. Încearcă și ei să ne ajute cu diferite indicații în ideea în care cred că ne ajută și este normal”, a spus Raluca Cheresteș.