În viitorul apropiat, pe străzile Timișoarei vor putea fi admirate obiecte de artă realizate din arbori uscați. Sculpturile vor fi realizate de studenții de la Facultatea de Arte, care au găsit o soluție creativă pentru a pune în valoare acești copaci.
Arborii uscați ai Timișoarei vor avea o nouă viață, iar domeniul public al orașului va fi îmbunătățit în perioada următoare. Asta după ce Primăria Timișoara și Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara au încheiat, prin hotărâre de consiliu local, votată în ședința de ieri, un acord. În cadrul acestui parteneriat, administrația locală și reprezentanții facultății au găsit o soluție creativă pentru reciclarea, punerea în valoare și conservarea materialului dendrologic, pe o perioadă îndelungată, prin transformarea acestuia în obiecte de artă.
Potrivit Primăriei Timișoara, inițiativa acestui parteneriat aparține reprezentanților Secției Sculptură din cadrul Facultății de Arte, care au solicitat o parte din lemnul rezultat în urma tăierii arborilor uscați, pe care doresc să-l utilizeze în scop didactic, creând sculpturi ce ulterior vor fi donate orașului. În urma acestei colaborări vor putea astfel rezulta lucrări de artă care vor fi amplasate pe domeniul public, pentru a fi admirate de către locuitorii și vizitatorii orașului.
„Calitatea vieții în oraș este strâns legată și de respectul pe care îl arătăm arborilor, în primul rând îngrijindu-ne de starea lor de sănătate. Acesta este și motivul pentru care am înființat recent funcția de Grădinar Șef al Timișoarei, funcție pentru care vom căuta cel mai bun profesionist capabil să se îngrijească de bunăstarea arborilor seculari și îmbogățirea zestrei verzi a orașului. Trebuie să acordăm respectul cuvenit, însă, și arborilor valoroși care au ajuns să se usuce, din cauze naturale sau de prost management al spațiului verde, iar o astfel de soluție respectuoasă este transformarea lemnului în opere de artă. Aceste obiecte de artă vor anima spațiul public prin crearea unui cadru dinamic și energic, care va ajuta municipiul Timișoara să își mențină renumele internațional obținut deja prin promovarea artei în spațiul public.”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
Printre primii arbori uscați, al căror lemn va fi transformat în obiecte de artă, se numără stejarii de la intrarea în Parcul Copiilor.
Potrivit edilului-șef, astfel de sculpturi din arbori uscați pot fi admirate în țări precum Canada, Italia sau Marea Britanie.