După doi ani de formare profesională încheiată cu succes, nouă absolvenți au participat recent la Cluj, la ceremonia de absolvire a unei noi generații de lideri montani internaționali români care au primit insigna și diploma de absolvire în cadrul Galei Societății Ghizilor și Liderilor Montani. Absolvenții, dar și membrii mai vechi au purtat uniforme inspirate după modelul purtat de călăuzele de odinioară, ca un omagiu adus celor care au făcut primii pași în dezvoltarea turismului montan din țara noastră.
Printre cei nouă absolvenți sunt trei românce care locuiesc peste hotare: Iuliana Enache, Cristina Vlădescu, din Chamonix (Franța) și Laura Žilka din Polná (Cehia). Singurul bănățean, timișoreanul originar din Bocșa, inginerul Alin Ciprian Ciulă, este absolventul de anul acesta, care s-a alăturat altor pasionați ai muntelui din țară: Andrei Badea și Radu Jlobnițchi din București, Ioan Cornea, Andrei Pop, Marius Popa din Cluj-Napoca.
„Ceremonia de absolvire s-a desfășurat în sala Muzeului Etnografic Cluj-Napoca și a oferit publicului câteva prezentări cu tematică montană – conceptul de lider montan internațional, profesia din perspectiva femeilor care o aleg și istoria turismului montan în Carpații românești”, se arată în comunicatul transmis pe site-ul Societății de Ghizi Montani.
Absolvenții au trecut de numeroase probe de examinare dificile, constând în navigație în condiții grele, supraviețuire în adăposturi improvizate (iarna și vara), căutarea victimelor în avalanșă, siguranța în teren stâncos și probe teoretice pe teme de meteorologie, legislație, cultură și educație montană, prim ajutor și altele. În total au fost peste 1.000 de ore de pregătire, atât în țară, cât și în străinătate.
Liderul montan internațional sau ghidul internațional de drumeție montană este instruit și examinat conform standardului UIMLA (Union of International Mountain Leader Associations).
Societatea Ghizilor și Liderilor Montani este o asociație profesională de ghizi montani și ghizi de drumeție montană afiliată internațional în cadrul UIMLA cu drepturi depline din anul 2017. În România au mai fost organizate doar două serii anterioare de instruire a ghizilor montani, astfel încât, în prezent, numărul total al acestora este de 23, dintre care 4 timișoreni.
Societatea își propune impunerea unui nivel ridicat de profesionalism în rândul celor care practică profesiile de ghid montan și ghid de drumeție și, totodată, de a promova un turism montan responsabil, sustenabil și în condiții de siguranță. Ghizii montani români, cu certificare UIMLA, sunt recunoscuți internațional pot coordona grupuri de turiști și pot organiza drumeții, ture pe diferite trasee în condiții de siguranță sporite.