O nouă șansă pentru fermieri! Tinerii care fac agricultură își pot retehnologiza fermele, cu bani de la UE

tineri fermieri
STPT job 1000x200

Din această lună, tinerii din Caraș-Severin care încep o afacere în domeniul agricol pot solicita fonduri nerambursabile de până la 70.000 de euro. Bugetul total alocat pentru Submăsura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” este de 100 de milioane de euro, din care 30 de milioane de euro sunt pentru zona montană.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță deschiderea sesiunii de primire a cererilor pentru Instalarea tinerilor fermieri (sM 6.1), din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

publicitate online in ziar Express de Banat

Beneficiarii eligibili sunt tinerii cu vârsta până la 40 de ani și calificative adecvate, care se instalează pentru prima dată ca șefi unici ai exploatației agricole. Sunt eligibile, de asemenea, și persoanele juridice cu mai mulți acționari, unde un tânăr fermier se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.

Cuantumul finanțării, pentru cei care se instalează pentru prima dată ca tineri fermieri, este 100% nerambursabil și se acordă pe o perioadă de maximum trei ani (inclusiv pentru exploatațiile pomicole), față de cinci cât era anterior. Valoarea finanțării pornește de la 40.000 de euro și poate ajunge la 70.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole.

Pentru ce se obțin fonduri nerambursabile:

Retehnologizarea fermelor (achiziție de utilaje, echipamente și irigații);
Operațiuni de condiționare/procesare;
Agricultură ecologică;
Integrare într-o formă asociativă;
Dezvoltarea unei ferme de subzistență;
Preluarea integrală a fermelor cu o valoare economică mai mică;
Plantarea soiurilor autohtone/creșterea raselor de origine
Adaptarea fermelor la standarde de calitate și protecția mediului;

Pentru această sesiune este disponibilă suma de 100 de milioane de euro, din care 30 de milioane de euro sunt destinați zonei montane. Solicitările fermierilor se depun până în data de 26 noiembrie 2021.

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/